Policie zatkla tři muže, kteří v Praze domlouvali prodej zbraní teroristům

Praha - Česká policie zadržela na žádost amerického soudu tři muže podezřelé ze spolupráce s teroristy. Podle tamní obžaloby chtěli prodat zbraně v přepočtu za 160 milionů korun nasazeným agentům, kteří se vydávali za kolumbijské teroristy. Všichni muži jsou ve vazbě. Spojené státy požádaly o jejich vydání.

ČR zatkla na žádost USA spolupracovníky teroristů (zdroj: ČT24)

Celá akce začala před třemi lety. Na překupníky drog z Pobřeží slonoviny nasadili Američané dva agenty, kteří se vydávali za členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Muži domlouvali převoz kokainu do Spojených států. Za výdělek chtěli naoko od dvojice překupníků koupit zbraně na útoky proti americkým jednotkám v Kolumbii.

Do příběhu proto vstoupil další aktér z Ukrajiny. Muž vystupoval jako zástupce státní firmy Ukrspecexport, která může jako jediná prodávat na Ukrajině zbraně. Podle americké žaloby nabízel překupníkům například samopaly Kalašnikov, granátomety nebo dokonce protiletadlové střely. Všichni tři muži se naposledy sešli v hotelu v centru Prahy, kde je také na americkou žádost zatkla česká policie.

Úřady odkazují na vzájemnou česko-americkou smlouvu. Ta umožňuje nejen zatčení, ale i vydání zločinců, o které jeden ze států požádá. Podle advokáta Jana Švarce je ale americká žádost neplatná. „Zatykač musí být vydaný ve státě, kde se trestný čin stal. Spojené státy předložily zatykač z jiného státu,“ upozornil. Podle Ukrajiny zase její občan nemohl bez souhlasu vlády uzavírat žádné obchody. „Nemá právo podepsat žádné úřední doklady a ani smlouvy,“ řekl ČT ukrajinský konzul Pavel Kovtun.

Za dovoz kokainu, prodej zbraní a praní peněz hrozí všem zadrženým cizincům ve Spojených státech nejméně deset let vězení. Za podporu fingovaných útoků na americké jednotky až doživotí.