Jsme národ bazénářů. O vodu se ale starat neumíme

Brno - Podle předpovědi mají teploty dnes vyšplhat až na tropických 33 stupňů Celsia. Počasí na koupání jako dělané a určitě ho využijí majitelé bazénů. Češi jsou v tomto ohledu přeborníci - v počtu domácích bazénů jsme třetí v Evropě. Podle odborníků ale neumíme o svá malá vodní díla správně pečovat. Kalná a špinavá voda se často řeší jen sypáním desinfekce. Zvýšené množství chlóru přitom může koupajícím způsobit kožní nebo gynekologické problémy. V České republice je asi 400 tisíc různých druhů bazénů a toto číslo dál roste.

„U rodičů máme bazén s chlorovanou vodou a syn měl potom ekzém a léčil se s ním poměrně dlouho. Teď už do bazénů nechodíme, koupeme se jen v nechlorované vodě,“ popsala špatnou zkušenost s chlórem Adéla Čechová. Chlór je sice toxická látka, sám o sobě ale škodlivý není. „Záleží spíš na tom, v jakém je dávkování. Každý výrobek má totiž jinou koncentraci,“ varovala prodejkyně bazénů Lucie Sekventová.

Problémem je také to, že chlór reaguje s látkami, které jsou v lidském potu. Po reakci s dusitany či dusíkatými látkami hrozí podráždění očí i kůže a řada gynekologických nemocí. „Zákazníci nehlídají hodnoty PH a filtraci pouští jen na tři hodiny denně, aby ušetřili. Kalnou vodu řeší tak, že do ní sypou desinfekční prostředky. Spousta lidí má bazény přechlorované,“ upozornil odborník na čištění a údržbu bazénů Vlastimil Zhoř.

Podle dva roky starého průzkumu je v tuzemsku minimálně 200 tisíc pevně zabudovaných bazénů, dalších 200 tisíc tvoří velké nafukovací bazény. Ačkoliv Češi koupání na vlastní zahradě milují, správně pečovat o bazén neumí.

Počet „pevných“ bazénů na 100 tisíc obyvatel

  1. Španělsko – 2 488
  2. Francie – 2 188
  3. Česká republika – 1 980
  4. Švédsko – 1 413
  5. Německo – 972
  6. Velká Británie – 383
  7. Itálie - 345

Zdroj: agentura EUSA (data z roku 2012)

„Vyšší hranice chlóru je pro tělo nebezpečná. Člověk, který plave, dýchá asi pět centimetrů nad hladinou, kde je vázaný chlór, a ten je nejnebezpečnější. Dostává se do plic a poškozuje dýchací cesty,“ okomentovala účinky Čechy milovaného chlóru bioložka Petra Režňáková z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Z dlouhodobého hlediska může pravidelná inhalace vázaného chlóru způsobit i rakovinu. „Česká pediatrická společnost dnes tvrdí, že koupání dětí a batolat v plaveckých kurzech může způsobovat záněty horních dýchacích cest a kožní vyrážky. V dlouhodobém horizontu i vážná onemocnění ledvin,“ doplnila Režňáková.

Chlór na vlastní kůži

Otestovat bazény v satelitu nedaleko Brna se rozhodl i štáb České televize. Oslovil pět majitelů bazénů, kteří nechali svá domácí koupaliště přeměřit co do množství chlóru. Z testovaných bazénů prošel jediný, zbylé čtyři měly zvýšené hodnoty chlóru, přičemž v jednom případě nestačila chemikům měřicí škála.

S používáním chlóru se proto rozloučila například Miroslava Polášková, hosté si jí u bazénu stěžovali na podrážděné oči. „Údržba bazénu byla časově i finančně náročná, tak jsme přešli na slanou vodu, díky čemuž odpadla veškerá chemie,“ zhodnotila změnu Polášková.