Česko hledá eurokomisaře. Roithová odmítla, ČSSD s ANO se neshodly

Praha – Bývalá europoslankyně a místopředsedkyně KDU-ČSL Zuzana Roithová nechce kandidovat na eurokomisařku. Nabídku své strany odmítla. Místo sebe nabízí Petra Blížkovského, který deset let působí jako ředitel pro ekonomickou a regionální politiku na Generálním sekretariátu Rady EU. Koalice se dosud na žádném jméně nedokázala shodnout, změnu nepřineslo ani podvečerní jednání vládních stran.

Roithová: Eurokomisařem by měl být člověk, který EU rozumí (zdroj: ČT24)

Roithová řekla, že nezměnila svůj názor a po letech strávených v Bruselu se chce vrátit do Česka a věnovat se rodině. Evropský komisař podle ní nemá být politická funkce, a proto za sebe nabízí nestraníka. Blížkovský by podle ní post eurokomisaře díky svým dosavadním zkušenostem dobře zastával a mohl by mít na starosti i některé z ekonomických portfolií, o které ČR usiluje. 

Podle Roithové je Blížkovský odborníkem na zemědělskou problematiku a účastnil se vyjednávání o bankovní unii. „Velmi dobře ví, kde je potřeba zeštíhlit evropskou byrokracii,“ uvedla Roithová. Praha má v EK zájem o řízení dopravy, průmyslu a podnikání, výzkumu a inovací, vnitřního trhu nebo energetiky. 

O eurokomisaři bude odpoledne jednat koalice

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek uvedl, že z rozhodnutí Roithové sice není nadšen, ale je rád, že přišla s jinou variantou. „Není to jméno, které by bylo stranickou nominací,“ zdůraznil Bělobrádek, podle něhož o Blížkovském budou dnes koaliční partneři diskutovat na jednání koaliční rady. „Je to určitá nabídka člověka, který by mohl být řešením,“ dodal šéf lidovců.

Petr Blížkovský
Zdroj: ČT24/heartsandmindsforeu.eu

ČSSD by ráda na eurokomisaře prosadila bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, hnutí ANO zase lídra své evropské kandidátky Pavla Teličku. Před jednáním koalice se zástupci se obě větší koaliční strany nechaly slyšet, že na svých kandidátech trvají. „My jsme navrhli Pavla Mertlíka, budeme ho prosazovat,“ řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Naším kandidátem zůstává nadále Pavel Telička, nemáme důvod na tom něco měnit,“ uvedl v podobném duchu Martin Stropnický (ANO). 

Dlouholetý europoslanec za ODS Jan Zahradil ČT řekl, že Blížkovského nezná. „I když je Blížkovský kvalifikovaný, radši bych kandidáta ČSSD,“ prohládil další europoslanec, sociální demokrat Pavel Poc. 

Petr Blížkovský pochází z Prahy, po roce 1968 vyrůstal v Rakousku a Německu. Vystudoval evropské právo na Univerzitě v Pasově (PhD.) Svoji kariéru zahájil jako právník v roce 1989 v Deutsche Post v Mnichově. V roce 1993 byl vyslán jako národní expert do Evropské komise, kde se věnoval oblasti soutěže a liberalizace poštovních a telekomunikačních služeb. V letech 1995 až 2000 byl generálním tajemníkem Evropské asociace veřejných poštovních služeb.

V letech 2001 až 2005 pracoval jako koordinátor pro rozšíření v bruselské centrále Generálního ředitelství pro společný výzkumný institut JRI při Evropské komisi se zaměřením na implementaci práva vědy a technologie v přistupujících zemích. V tomto období také dokončil studia v oboru informačních a komunikačních technologií (MBA). Od roku 2006 je ředitelem Generálního ředitelství rady pro průmyslovou inovaci, výzkum a energetickou politiku.

Jaké chce Praha portfolio? Dopravu, průmysl, vědu nebo energetiku

Shodu se politici pokoušeli najít na dnešním jednání koaliční rady, to ale skončilo bezvýsledně. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) chce mít trojkoalice o společném nominantovi jasno tento měsíc, přičemž už v polovině července budou europoslanci schvalovat nového předsedu komise. Tím nejspíš bude lucemburský expremiér Jean-Claude Juncker. Nový šéf komise pak zahájí konzultace s členskými státy o jejím složení.

„Naší společnou prioritou je vyjednat co nejlepší a nejefektivnější portfolio pro našeho budoucího komisaře tak, aby Česká republika měla zásadní vliv na další vývoj Evropské unie,“ uvedl na tiskové konferenci po schůzce koaliční rady předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Česko má zájem o řízení dopravy, průmyslu a podnikání, výzkumu a inovací, vnitřního trhu nebo energetiky. Podle Faltýnka dnes koaliční strany debatovaly o tom, zda tyto uvažované rezorty nerozšířit ještě o oblast regionální politiky.

Vydáno pod