Podaří se vládě zbavit bitevníků L-159? Už chybí jen podpis Američanů

Praha – Část nepotřebných bitevníků L-159 s největší pravděpodobností zamíří do USA. Vláda dnes schválila jejich prodej firmě Draken International. Obchod zprostředkuje Aero Vodochody. Stát smlouvu s Aerem podepíše 14. července a Aero následně uzavře kontrakt s americkým odběratelem. Američané získají celkem 14 strojů a opci na dalších 14 letounů zhruba za čtvrt miliardy korun.

Ministerstvo obrany se letadla L-159 snaží neúspěšně prodat už řadu let. „Já snad budu mít to štěstí, že se mi to povede realizovat,“ řekl k tomu ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Letouny musí firmě Draken prodat Aero Vodochody, které má licenci na prodej vojenského materiálu do ciziny. Armáda je proto nejprve prodá české společnosti a ta je přeprodá do Spojených států. „Pokud se nestane něco zcela mimořádného, tak bychom měli 14. července v devět hodin podepsat s Aerem Vodochody příslušný kontrakt,“ uvedl ministr. Podpis smlouvy mezi Aerem firmou Draken by se mohl uskutečnit do týdne poté. 

Američané by měli stroje dostat v letech 2015 až 2016. Dva ze 14 letounů z první dodávky budou určeny na náhradní díly. Pokud by americká společnost uplatnila opci i na dalších 14 strojů, mohl by stát za prodej nepotřebných bitevníků získat kolem půl miliardy korun.

O bitevníky mají zájem i Iráčané, jednání s nimi ale nejsou tak daleko. Armáda by se tak mohla do roku 2017 zbavit celkem 32 nepotřebných L-159. Bagdád by chtěl podle ministerstva získat 15 českých strojů, z toho 11 dlouhodobě uložených. Při dohodě s iráckou stranou by se pak celkový počet letadel pro Američany snížil na 21, což připravovaná smlouva umožňuje.

O bitevníky se zajímala řada zemí, kupec se ale nenašel

Třicet šest bitevníků, které si postupem času vysloužily nelichotivou přezdívku „české ležáky“, se armáda v minulosti snažila prodat do Indonésie, Mali, Venezuely, Jemenu, Egypta, Nigérie nebo na Filipíny. Z evropských zemí se o bitevníky zajímalo také Slovensko, Polsko, Řecko nebo Maďarsko. Kupec se nikdy nenašel. 

Podzvukové bitevníky L-159 vyvinula v devadesátých letech společnost Aero Vodochody, letouny byly určené zejména k boji proti pozemním cílům. Za údržbu a skladování letounů přitom stát ročně zaplatí desítky milionů. Česká armáda jich za více než 50 miliard korun pořídila dvaasedmdesát, po několika letech provozu a profesionalizaci české armády se ale ukázalo, že bezpečnostní síly potřebují pouze čtyřiadvacet. Jejich zprovozněním by ale stát mohl vydělat desítky milionů. Výnosný je také následný servis strojů.

Události (zdroj: ČT24)