Kauza Nagyová: Páleník není aktivní voják, obrana ho potrestat nemůže

Praha - Ministerstvo obrany nemá žádnou možnost, jak potrestat exšéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka v kauze údajného zneužití rozvědky. Vzhledem k tomu, že už není činným vojákem, nevztahuje se na něj kázeňské řízení, ke kterému jeho případ nepravomocně odkázal obvodní soud. Jeho nástupci v čele zpravodajství Milanu Kovandovi by podle mluvčího obrany Jana Pejška mohla hrozit například důtka a snížení platu.

Páleník dosáhl generálporučíka, což je druhá nejvyšší hodnost generála v české armádě. Od roku 2012 se ale stal šéfem Správy státních hmotných rezerv, přestal být činným vojákem a byl v záloze s přiznanou výsluhou. Policie aktéry kauzy zatýkala a obvinila loni v červnu. „V okamžiku, kdy voják již není v činné službě, nevztahuje se na něj kázeňská pravomoc žádného služebního orgánu, neboť již není ve služebním poměru,“ uvedl Pejšek. Stejný případ platí i na lidi v záloze.

Kázeňský trest by tak mohl hrozit jen Kovandovi, který je generálmajor a coby Páleníkův nástupce byl po trestním stíhání postavený mimo službu. Kázeňským trestem může být podle mluvčího napomenutí, písemná důtka, výstraha pro neodpovědný výkon služby a snížení platu až o 15 procent na půl roku. K vojákům se v takovém případě přistupuje bez ohledu na jejich hodnost.

Ministerstvo chce počkat až na pravomocný verdikt

Obvodní soud pro Prahu 1 předal minulý týden prohřešky obou generálů k dořešení právě ministerstvu. Rozhodnutí je ale nepravomocné, dozorujcící Vrchní státní zastupitelství v Olomouci proti němu podalo odpor. Stížnost chystají také advokáti. Ministerstvo chce proto s jakýmikoliv kroky počkat až na pravomocný verdikt.

Tehdejší šéfku kanceláře premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou, nyní Nečasovou uznala soudkyně Helena Králová vinnou ze zneužití zpravodajců a udělila jí roční podmínku. Její případ ale soud také projedná v hlavním líčení, protože státní zástupce podal odpor. U dalšího obžalovaného, zpravodajce Jana Pohůnka, soudkyně trestní stíhání zastavila. Žalobci ale podali opravný prostředek i u něj. Případem se tak bude zabývat Městský soud v Praze.

Prezident Václav Klaus povýšil 8. května na Pražském hradě Milana Kovandu do hodnosti brigádního generála.
Zdroj: ČT24

Podle žalobců zneužila Nečasová v roce 2012 zpravodajce ke sledování premiérovy tehdejší manželky Radky. Údajně k tomu měla osobní důvody, protože s Nečasem udržovala vztah. Nečas krátce po vypuknutí kauzy rezignoval a jeho vláda padla. Nečasová je podle žalobců pojítkem mezi více případy - je obviněná také ohledně údajného uplácení poslanců funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby.

Případ Vojenského zpravodajství je první, který dostali žalobci před soud, ostatní podle nich budou následovat. Nečasová se zatím k obviněním nevyjadřovala. Expremiér hovořil o politicky motivované kauze. Zpravodajci odmítají tvrzení o sledování. Podle nich dostali úkol „z nejvyšších míst“.