Přímá volba starostů je opět ve hře

Praha – Hnutí Úsvit by rádo prosadilo přímou volbu starostů. Příslušný návrh projedná Poslanecká sněmovna. Návrh podporují i někteří vládní poslanci. Komunální volby proběhnou letos na podzim. I kdyby se opozici podařilo změnu prosadit, těchto voleb se to týkat nebude. Hlavu obce volí přímo všichni naši sousedi – Němci, Rakušané, Poláci i Slováci.

Úsvit argumentuje tím, že by byl přímo volený starosta pod větší kontrolou občanů. Ti by ho také mohli v referendu odvolat. Jako nezávislý orgán by byl protiváhou obecnímu zastupitelstvu a hnutí si od změny slibuje jednodušší a pružnější správu obce. Návrh zákona počítá s tím, že by starostu volili lidé s trvalým pobytem v obci. Kandidátovi musí být alespoň 25 let a v obci musí mít trvalý pobyt. Při rovnosti hlasů by se konaly nové volby. 

Už v minulém funkčním období navrhovala přímou volbu tehdy vládní TOP 09. Počítala s tím, že by volba byla omezená jen na obce, které nemají radu. Ke schvalování novely ale kvůli náhlému rozpuštění sněmovny nedošlo.  „Já jsem místostarostou obce nedaleko slovenských hranic, kde přímá volba dobře funguje, myslím, že bychom si od nich měli vzít příklad,“ uvedl na toto téma Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové).

Ano změnu probíralo přímo se starosty

Přímo volení starostové by měli být i podle vládního hnutí ANO. To si dokonce udělalo mezi stovkami zastupitelů vlastní průzkum. „Osobně jsem jezdila po republice a konzultovala to se starosty. Bylo to 50 na 50. Byla bych pro,“ řekla místopředsedkyně ANO Věra Jourová. 

Přímá volba starostů je opět ve hře (zdroj: ČT24)

Jasno nemají lidovci, část by pro návrh ruku zvedla, části se nelíbí. A to i přesto, že strana má po celé republice asi 300 šéfů měst a obcí. „U nás jsme ve straně rozděleni tak půl na půl, nějaký jednoznačný názor není, ale já toho moc příznivcem nejsem,“ nechal se slyšet šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Jeho stranický kolega a ministr kultury Daniel Herman si ale myslí, že jde o zajímavý návrh, kterým by se měla strana zabývat. 

ODS: Starosta bez většiny v zastupitelstvu nic neprosadí

Sociální demokraté a komunisté změnu volebního systému odmítají. A ruku pro nezvedne ani pravicová opoziční ODS. „Myslím, že bychom neměli zasahovat do systémů, které velmi dobře fungují,“ nechce změnu premiér a přeseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ODS argumentuje tím, že starosta bez většiny v zastupitelstvu by stejně nic neprosadil. „Bylo by to úplně zbytečné,“ domnívá se předseda občanských demokratů Petr Fiala. 

Aby si svého starostu vybrali přímo obyvatelé dané obce nebo vesnice, chce i prezident Miloš Zeman. Už několikrát zdůraznil, že do čela města by se měl postavit politik, který na kandidátce vítězné strany získal nejvíc preferenčních hlasů. V tuzemsku je přes šest tisíc starostů. Zvolila je zastupitelstva, která obyvatelé naposled vybírali v roce 2010. Nejvíc obcí a tím i starostů má Středočeský kraj.