České zdravotnictví počítá škody za konec poplatků

Praha - Zdravotníci přijdou zrušením dalších regulačních poplatků o miliardy korun. Stát jim proto slibuje náhradu. Konkrétně navýšením odvodů za státní pojištěnce i změnou úhradové vyhlášky.

Tuzemští doktoři a lékárny vyberou ročně na poplatcích zhruba tři miliardy. Třicet korun za návštěvu v ordinaci nebo za recept je tak pro ně významný zdroj příjmů. Poplatky, kromě toho na pohotovosti, ale mají od ledna skončit. Tento týden o tom rozhodla vláda. Zdravotníci proto už teď počítají ztráty. 

Například Městská nemocnice v Ostravě vybere ročně v ordinacích a lékárně šest milionů, na pohotovosti pak další čtyři. „Rozhodně kvůli rušení poplatků nebudeme propouštět personál nebo nebudeme řešit podobné věci, spíš se budeme zaměřovat na investice, které odložíme v čase,“ říká Petr Šmíd pověřený vedením Městské nemocnice Ostrava. 

Události: Rušení poplatků ve zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Také ambulantní lékaři počítají, že přijdou v průměru o deset tisíc měsíčně. Někteří ale až o 200 tisíc ročně. Z ordinací do lékáren putuje ročně asi 60 milionů receptů. Vynásobeno třiceti jde téměř o dvě miliardy ročně. A právě tolik chtějí lékárny od státu jako kompenzaci. 

Peníze mají ale dostat jen ti, co je opravdu vybrali. Některé velké lékárenské řetězce totiž poplatek nevybírají. Ministerstvo proto počítá, že suma, kterou lidé reálně zaplatili, bude nakonec o něco nižší. „Problém je v tom, že se mírně sníží efektivita zdravotnictví a státní rozpočet nad tím zapláče,“ myslí si však poslanec za TOP 09 a bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger. 

Lékárna
Zdroj: ČTK/AP/Julien Behal

Vrátí se do ambulancí banální případy?

Diagnózu českému zdravotnictví stanovují už i lékaři, kteří teď čekají více pacientů v čekárnách. „Pacienti budou chodit kvůli maličkostem a budou přeplněné čekárny,“ předpovídá praktická lékařka z Hlučína Claudia Ondrušová. 

Každá návštěva by ale měla být ohodnocená stejně jako dosud, tedy třiceti korunami. Kvůli rušení poplatků slibuje ministerstvo úpravu úhradové vyhlášky. „Zavede se speciální výkon, který bude ve stejné výši, jako teď byly vybírány regulační poplatky,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Trvalé následky v podobě ochrnutí rozpočtů jednotlivých ordinací a lékáren tak podle ministerstva rozhodně nehrozí. 

FAKTA O ČESKÉM ZDRAVOTNICTVÍ 

  • Od začátku roku už nemocnice nevybírají takzvaný hospitalizační poplatek. Stokorunu za den v nemocnici zrušil Ústavní soud a Sobotkova vláda už možnou nižší výši, tedy 60korunovou, neobnovila. Nemocnicím tak jen letos chybí dvě miliardy korun.
  • Od července ale kabinet zvýšil odvody za státní pojištěnce - během druhého pololetí by tak zařízení měla tuto sumu dostat zpátky. Pro příští rok pak ministr plánuje vzít miliardu z účtu Státního ústavu pro kontrolu léčiv. 
  • Zdravotníci si loni nesáhli ani na vyšší platy. Meziročně jim naopak klesly, konkrétně o 229 korun. Průměrně tak brali 30 174 korun. Ve státní nemocnici byla mzda lékaře téměř 61 tisíc, sestry zhruba 29 tisíc. V soukromém sektoru pak u obou povolání ještě asi o šest tisíc menší. O tisícovku si proti roku 2012 pohoršili i farmaceuti; loni brali v průměru 42 tisíc.
Vydáno pod