Terezín by se rád podíval do seznamu UNESCO

Praha - Premiér i ministr kultury chtějí prosadit severočeský Terezín na seznam památek UNESCO. Pevnost z 18. století, ve které zemřely tisíce obětí nacismu, by se tak mohla stát třináctou českou památkou na prestižním seznamu světového kulturního dědictví.

Terezín je známý unikátním systémem chodeb, hradeb a příkopů s jedinečným hvězdicovitým půdorysem a k tomu i pohnutou historií. Nejznámější částí Terezína je Malá pevnost, která byla za 2. světové války využívaná nacisty jako vězení gestapa. 

Samotné město pak sloužilo jako ghetto, kterým prošlo kolem 150 tisíc Židů. „Jsem přesvědčený, že by se Terezín měl stát památkou UNESCO. Myslím si, ta kultura připomínání, o které často hovořím, je symbolizována právě tímto městem a že by to bylo velmi důstojné,“ říká ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). 

Město si od přijetí na elitní listinu slibuje kromě přílivu dalších turistů taky větší pomoc státu s rekonstrukcí areálu nebo lepší přístup k dotacím. Bez nich město nákladnou údržbu nezvládne. „Jako příklad můžu uvést, že jedna cihla se pořizuje za 100 korun,“ vysvětluje vedoucí správy terezínského majetku Roman Kotrba. 

místostarostka Terezína Hana Rožcová

„Památky, které jsou zapsány na UNESCO, se nesmějí nechat chátrat. Takže ČR by určitě měla zájem o to, aby se historická pevnost opravila celá.“ 

Ve městě totiž chátrají historické kasárny a opevnění pravidelně ničí povodně. Jenže cesta na seznam památek je složitá. Česko jich dosud prosadilo 12, což je vzhledem k velikosti země nadprůměr. A přidat další je obtížné. Naposledy se to podařilo před 11 lety Třebíči. 

Možná česko-francouzská spolupráce

Od té doby se české úřady snaží dohodnout na mezinárodních nominacích. V případě Terezína s Francií, která uspěla s pevnostmi stejného stylu už před sedmi lety. „Myslím, že bychom měli s Francouzi v příštích měsících velmi intenzivně jednat. A já určitě jsem připraven využít i kontakty, které máme na diplomatické úrovni,“ uvádí premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Události: Terezín do seznamu UNESCO? (zdroj: ČT24)

Ještě blíž než Terezín je k zapsání do UNESCO Krušnohoří. Česko nominovalo hornický region spolu s Německem. A dalším v pořadí je Slovanské hradiště v Mikulčicích, které kandiduje spolu s dalšími památkami Velké Moravy - z Česka i Slovenska.