Bratři Březinovi se zodpovídají z podvodů s lihem

Olomouc - Olomoucký krajský soud pokračuje v projednávání případu půlmiliardových daňových úniků z nelegálních obchodů s lihem. Hlavním podezřelým je zlínský podnikatel Radek Březina, který je podle policie hlavou gigantických podvodů. Spolu s ním je obžalovaný jeho bratr Tomáš Březina a jejich někdejší spolupracovník Tomáš Pantílk. Konkrétně jde o tři tajné sklady nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí, které policie objevila v roce 2012. Určený byl zřejmě pro nelegální stáčírny alkoholu.

Předseda senátu Eduard Onrášek naplánoval pokračování přelíčení do konce týdne. Dnes začal vyslýchat svědky. Zatímco Radek Březina je stále ve vazbě, jeho bratr Tomáš, který už v přípravném řízení spolupracoval s policií, přišel k soudu poprvé bez pout. Soud ho na konci května propustil na kauci 15 milionů korun. Radek Březina žádal o přemístění z ostravské vazební věznice do Olomouce, odkud by se prý mohl lépe připravovat na soudní jednání. Soudce to odmítl a argumentoval, že existuje nebezpečí, že z olomoucké věznice by mohl ovlivňovat svědky. „Takový pokyn proto dát nemůžu,“ řekl soudce Ondrášek.

Vypovídají svědci

Dopoledne vypovídal první svědek, který měl na starosti bývalé sladovny v Olomouci a pracoval pod obžalovaným Pantlíkem. Pantlík je podezřelý, že bratrům Březinovým s lihovými podvody pomáhal a pak se pokoušel zametat stopy. Svědek u soudu tvrdil, že si při prohlídce objektu všiml plastových nádrží, různých zakrytých kójí, sudů i barelů. Pantlík mu prý řekl, že tam je zbytková tekutina z Morávia-Chemu - podniku, který od roku 2002 patřil Radku Březinovi. To byl podle policie zdroj nezdaněného lihu. Jak popsal i Tomáš Březina, firma nakupovala čistý líh osvobozený od spotřební daně. Pak ho měla denaturovat a použít na výrobu směsi do ostřikovačů. To se však podle obžaloby dělo jen s jeho malou částí nebo pouze fiktivně. Hlavním důkazem jsou skoro 2 miliony litrů nezdaněného lihu, který objevili policisté v důmyslných skrýších. Olomoucký tajný sklad přitom údajně fungoval už od roku 2009.

Radek Březina dnes požádal o předvolání dalších asi patnácti svědků. Zda, a v kolika případech mu soud vyhoví, není zatím jasné. Přelíčení pokračuje podle původního harmonogramu. Odpoledne budou vypovídat další dva svědci. Ve výsleších chce soud pokračovat do čtvrtku, na pátek si pozval znalce a plánuje provedení dalších důkazů obžaloby - policejních odposlechů. Pak proces pravděpodobně odročí na podzim.

Březina a jeho bratr jsou stíháni i v souvisejícím případu, ve kterém je kvůli obchodování s nezdaněným lihem obviněno celkem patnáct lidí. Daňové úniky dosáhly podle státního zástupce zhruba tří miliard miliard korun. V případu figuruje také Březinova manželka. Radek Březina je navíc podezřelý, že ve vazbě nabídl elitnímu detektivovi úplatek 10 milionů za ovlivňování svědků v jeho prospěch. Dostal už také podmínku za pokus uplatit dozorce ostravské vazební věznice. Podíl na metanolových otravách Radek Březina odmítá.

V Olomouci pokračuje soud s bratry Březinovými (zdroj: ČT24)