Kiska míří do Prahy poprvé jako prezident - potká Zemana i Sobotku

Praha – Do Prahy přijíždí na svou první oficiální návštěvu ČR slovenský prezident Andrej Kiska. Oznámil to mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Dnes bude mít slovenská hlava státu soukromý program, zítra se pak setká s prezidentem Milošem Zemanem i premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Kiska hned po svém březnovém zvolení prezidentem oznámil, že jeho první zahraniční cesta povede podle tradice do sousedního Česka. Den po své inauguraci 15. června se nicméně v Budapešti zúčastnil připomínky 25 let od pádu komunismu v Maďarsku. Při této příležitosti se také setkal se Zemanem. I český prezident na svou první zahraniční cestu vyrazil na Slovensko.  

Kiska bude mít dnes podle slovenské ambasády soukromý program. Zítra ho dopoledne s vojenskými poctami přijme Miloš Zeman na Pražském hradě a po jednání obou státníků si bývalý úspěšný slovenský podnikatel a filantrop prohlédne katedrálu svatého Víta. Odpoledne ho čeká setkání se Štěchem a poté večeře se Sobotkou.  

Od rozpadu Československa v roce 1993 se prezidenti obou zemí pravidelně navštěvují na začátku a konci svého funkčního období. Poslední cesta Kiskova předchůdce Ivana Gašparoviče tak na konci května mířila také do Prahy. Gašparovič byl za deset let strávených v úřadě v Česku celkem třináctkrát.

Vydáno pod