Za obří daňové úniky z tržnic stíhá policie podnikatele z Frýdku-Místku

Frýdek-Místek - Většina členů gangu, který podle nedávného odhalení protikorupční policie vyvedl z Česka během několika let přes 10 miliard korun, pochází podle informací České televize z Frýdku-Místku. Policie sdělila, že jde o peníze z obchodů s nezdaněným zbožím, které se prodávalo na asijských tržnicích v Česku i jinde v Evropě. Mezi pěti obviněnými je Jan Tesařík z Frýdku-Místku.

Z praní špinavých peněz policisté obvinili v polovině června pět lidí. Zatýkání předcházely domovní prohlídky. Jedním z cílů policistů bylo sídlo reklamní agentury ve Frýdku-Místku. Její jednatřicetiletý spolumajitel Jan Tesařík je jedním ze čtyř obviněných, které vzal soud do vazby. „Trestní stíhání je vedeno pro trestné činy účast na organizované zločinecké skupině, legalizace výnosů z trestné činnosti a neoprávněné podnikání,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Nelegální činnost skupiny spočívala podle policie v tom, že „čistila“ peníze obchodníků, kteří dodávají řádně nezdaněné zboží na asijské tržnice. K vyvádění peněz používala bankovní účty založené na krycí firmu mimo Českou republiku, převážně na Kypru. Odtamtud se peníze podle policie vracely do Asie. „Během čtyř let mělo přes tyto účty projít více než 10 miliard korun,“ potvrdil Ibehej.

Při zatýkání policisté spolupracovali s kolegy z Polska. Pomohli jim zatknout v Polsku jednoho z podezřelých, který tam žil u své přítelkyně. Případ má souvislosti s loňským zatčením pětadvacetičlenného česko-vietnamského gangu, jehož součástí bylo také pět celníků. Šlo o podobné podvody se zbožím dováženým z Asie. Při dovozech skupina dokládala výrazně podhodnocené ceny textilu, bot a jiných věcí. Tím nezákonně snižovala celní poplatky a daň z přidané hodnoty. Členové skupiny podle policistů také falšovali faktury, které vystavovali na jiné společnosti než na skutečné objednavatele.

Podvody dovozců oblečení z Asie, kteří se v Česku vyhýbají placení daní, stojí stát ročně stovky milionů korun. Jedním z fíglů je, že zboží pomocí falešných faktur a nastrčených společností posílají papírově dál do jiných zemí Evropské unie. Například před dvěma roky odhalili policisté z Liberce více než čtyřicetimilionový daňový únik. Zboží, jež končilo na pražských tržnicích, se dostávalo do Česka přes fiktivní společnosti, které se navíc často měnily. Pak ho firma přefakturovala na Slovensko nebo do Maďarska, a tak se vyhnula placení daní.

Za obří daňové úniky z tržnic stíhá policie podnikatele z Frýdku-Místku (zdroj: ČT24)