Kuřáci si mohou bez omezení zapálit ve třetině českých restaurací

Praha - Téměř ve třetině tuzemských pohostinství si kuřáci mohou zapálit bez jakéhokoliv omezení. V ostatních podnicích pak mají buď vyhrazené místo, nebo úplný zákaz. Vyplývá to z údajů Asociace hotelů a restaurací. Naopak hotely jsou nekuřácké v 80 procentech. I tak je ale Česká republika v evropském měřítku ke kuřákům pořád velmi benevolentní. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) proto připravuje tzv. protikuřácký zákon, který by měl zcela zakázat nejen kouření v restauracích, ale také provoz automatů na prodej cigaret.

Téma Událostí: Zákaz kouření v restauracích (zdroj: ČT24)

I přes velký nárůst nekuřáckých prostor v českém pohostinství nicméně zůstávají podniky z větší části kuřácké. Provozovatelé často vycházejí nekuřáckým strávníkům vstříc zejména v době obědů. Že by ale svůj podnik vyhradili pouze pro hosty-nekuřáky, je pro ně doposud nemyslitelné. „Zatím si bohužel nedovedu představit, že bych měl nekuřáckou restauraci. Myslím, že bychom přicházeli o zákazníky,“ říká provozní krnovské restaurace U Slona.

Mezi průkopníky absolutního zákazu kouření patří například klasická pražská pivnice U Bahnsethů, kam za svého života chodil rád i spisovatel Jaroslav Hašek. Zapálit si tam nesmí hosté už zhruba dva roky a zákazníků díky tomu prý spíše přibylo. Místo cigaret zde voní pečené maso. „Prospělo to provozu i zisku restaurace,“ potvrzuje provozní Ivo Pech, který sám chodí kouřit před dveře podniku.

V současnosti je jen na provozovateli, jestli chce, aby se v jeho restauraci kouřilo, nebo ne. Podle zákona z roku 2010 sice musí být prostory pro (ne)kuřáky jasně označené, ne každý podnik se tím ale v praxi řídí.

Popelníky na stolech přitom mají vliv nejen na zákazníky, ale také na obsluhu. Podle zjištění studentů 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy má 92 % číšníků a servírek zvýšenou hladinu oxidu uhelnatého v dechu. Podobně jsou na tom i nekuřáci zdržující se v zakouřených prostorech - zvýšenou hladinu škodlivin v plicích má 87 % z nich. Medici také zjistili, že na době, kterou člověk v zakouřené místnosti stráví, téměř nezáleží.

Jak je to s kouřením v restauracích jinde v Evropě?

  • Kompletní zákaz kouření: Bulharsko, Francie, Irsko, Kypr, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Portugalsko, Řecko, Španělsko, Velká Británie
  • Téměř kompletní zákaz kouření: Belgie, Estonsko, Finsko, Itálie, Litva, Nizozemsko, Polsko, Slovinsko, Švédsko
  • Částečný zákaz kouření: Dánsko, Chorvatsko, Německo, Rakousko, Rumunsko, Slovensko

Ministr chce úplný zákaz kouření i prodejních automatů

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) už chystá tzv. protikuřácký zákon, který by mohl zcela zakázat nejen kouření v restauracích, ale také prodejní automaty na cigarety. Termín jeho předložení vládě se ale stále posouvá; před čtvrt rokem ministr sliboval, že návrh předloží do konce června, už teď je ale jasné, že dříve než v září to nebude. „Chceme do něho zapracovat i novou evropskou protikuřáckou směrnici, aby se pak nemusel měnit,“ vysvětluje zpoždění Němeček.

Zákon má chránit především nekuřáky a pasivní kuřáky. Podle odborníků se totiž po zavedení podobných opatření v jiných státech Evropy snížil počet infarktů myokardu až o 15 %. „Bohužel stačí i velmi malé vystavení pasivnímu kouření, aby to udělalo velikou paseku, aby to velmi poškodilo cévní systém, takže to má vliv na infarkty myokardu, cévní mozkové příhody,“ doplňuje Lenka Štěpánková z Centra léčby závislosti na tabáku.

Proti kouření už se bojuje i v parlamentu. Nekuřáci si často stěžují hlavně na to, že se kouří v prostorách senátní jídelny. Je tak tedy možné, že po zákazu alkoholu ve sněmovně v době konání schůzí kvůli tzv. suchému zákonu se v prostorách českého parlamentu nebude už ani kouřit.

Kuřáci si mají znovu připlatit

Ještě letos by přitom měly cigarety podražit. Sněmovna projednává vládní návrh na zvýšení spotřební daně. Důvodem je slabší kurz koruny, kvůli kterému Česko neplní evropské tabákové sazby počítané v eurech. Zvednout se má pevná složka, což na cigaretě dělá deset haléřů.

Daň už se měnila k letošnímu prvnímu lednu. Krabička, která loni stála 81 korun, se letos prodává za 83 a zmíněný návrh by ji zdražil o další asi 4 koruny. Státu přitom z každého balení včetně spotřební daně a DPH zůstává 75 % ceny.