V zahraničních misích zemřelo už 24 českých vojáků

Praha – Pro českou armádu je dnešní tragédie největší jednorázová ztráta na zahraničních misích. Počet mrtvých českých vojáků v Afghánistánu nyní vzrostl na devět a celkový počet mrtvých při českých vojenských misích v zahraničí od roku 1990 se zvýšil na čtyřiadvacet.

Veterány dnešní tragédie zasáhla (zdroj: ČT24)

Čtyři české vojáky dnes zabil sebevražedný atentátník, který se odpálil nedaleko základny Bagrám na východě země. Další voják je zraněn, je ale mimo ohrožení života.

Tragédie zasáhla i válečné veterány – řada z nich si z Afghánistánu odnesla celoživotní následky. „Skoro jsem brečel. Takové věci se nemají dít,“ povzdychl si Lukáš Hirka. Před dvěma lety při raketovém útoku utrpěl vážné zranění hlavy a byl schopen pouze kontaktu očima. Dnes se pohybuje na elektrickém vozíku a jeho stav se po rehabilitacích zlepšuje.

Miroslav Lidinský přišel v Afghánistánu při sebevražedném atentátu o levou nohu. Sám ale říká, že nejtragičtější byla ztráta kolegy – při tomtéž atentátu zahynul praporčík Milan Štěrba.

První český voják, Nikolaj Martynov, zahynul v roce 2007, když ho zavalila lavina kamení a bahna při vyprošťování auta. V roce 2008 zemřeli v Aghánistánu dva Češi – kromě Štěrby také voják, který terénním vozem najel na nastraženou nálož.

O tři roky později zabila improvizovaná výbušnina dalšího Čecha a ve stejný rok zemřel i Adrian Werner - na následky zranění, které utrpěl při útoku na českou předsunutou základnu v provincii Vardak. „Když odjížděl do mise, tak jsme si říkali, že může se stát všechno, a říkali jsme si i to, že se nemusí vrátit. Přál si, abychom na něj vzpomínali v tom nejlepším,“ vzpomíná jeho manželka Anna.

Armáda již oznámila, že se o děti a manželky padlých postará. Ministerstvo obrany za každého padlého vyplatí jako odškodnění asi milion korun, pozůstalé rodiny budou také dostávat měsíční výživné.

V misi ISAF je 273 Čechů

  • Čeští vojáci v Afghánistánu v rámci Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF, International Security Assistance Force) slouží od roku 2002. V letech 2008 až 2013 působil v afghánské provincii Lógar i český Provinční rekonstrukční tým.
  • K počátku tohoto měsíce bylo v misi ISAF 273 českých vojáků. Další dva Češi jsou zapojeni do nevojenské asistenční mise OSN v Afghánistánu UNAMA. V minulosti působili v Afghánistánu i vojáci z 601. skupiny speciálních sil; podle dostupných údajů jsou v zemi od letošního ledna nasazeni znovu, aby cvičili své afghánské kolegy.
  • Podle údajů z letošního února se v Afghánistánu dosud vystřídalo téměř 5000 českých vojáků.
  • Pod Úkolové uskupení AČR ISAF, které zastřešuje přítomnost českých vojáků v Afghánistánu, spadá jednotka leteckých instruktorů, strážní rota hlídající leteckou základnu Bagrám, polní chirurgický tým, příslušníci takzvaného Národního podpůrného prvku a Češi působící na velitelstvích ISAF.
  • Česká Strážní rota Bagram Air Field má 150 členů, kteří zajišťují bezpečnost vojenské základny Bagrám. Operačně je rota podřízena americkému úkolovému uskupení TF 1-320. Základ jednotky tvoří příslušníci 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Doplňují je vojáci z dalších devíti útvarů a zařízení AČR.
  • Česká jednotka pro výcvik pilotáže má za úkol výcvik pilotů a pozemního personálu příslušníků vzdušných sil afghánské armády. Jednotka, která sídlí na kábulském letišti, je složena ze dvou expertních skupin: první na vrtulníky Mi-17 a druhá na vrtulníky typu Mi-24. Český letecký poradní tým působí v Afghánistánu od dubna 2008; v současnosti má kolem 30 lidí, z toho deset členů palubního personálu.
  • Český polní chirurgický tým je zařazen do americké vojenské nemocnice. Počet jeho členů se pohybuje kolem 15 osob.