Nové posily do Bagrámu mají sbaleno. Misi doplní do konce týdne

Praha – Teprve ve středu se dozvěděli, že příští měsíce stráví čtyři a půl tisíce kilometrů od domova. Pětice vojáků, která má nahradit čtyři zemřelé a jednoho zraněného, se k vojenskému týmu v Afghánistánu připojí ještě do konce týdne. Dva z nich se České televizi svěřili se svými dojmy. Při nabídce prý ani na chvíli neváhali – ostatně mají podobnou zkušenost ze zahraniční mise už za sebou.

Náhradníci k doplnění české mise jsou vybráni (zdroj: ČT24)

Pro náhradu sáhla armáda do osvědčeného místa – stejně jako padlá čtveřice i někteří jejich náhradníci pochází ze 4. brigády rychlého nasazení v Chrudimi. Požadavky byly jasné: stejný výcvik jako kterýkoliv člen zahraničního kontingentu a ochota sloužit vlasti navzdory možným důsledkům. Zkušenost z podobných misí byla pak vítanou výhodou.

To vše pasovalo na rotmistra 43. výsadkového mechanizovaného praporu. Na poslední chvíli musel zrušit dovolenou. Nové pracovní povinnosti na něho čekají během několika dní, proto je prý čas jen na sbalení osobních věcí a nejnutnější administrativu. Strach a další emoce jdou zatím stranou. Vybraný voják o nich zatím nechce mluvit podobně jako o padlých kamarádech, jejichž těla ve čtvrtek dopravil do České republiky armádní speciál.

Je přitom jedním z 15 chrudimských výsadkářů, kteří byli na stejné nařízení připraveni. Veliteli praporu se přitom hlásilo i několik dobrovolníků. „Víceméně si musíte sbalit věci, lékařský prohlídky už máte, no a rozloučit se,“ dodává rotmistr poté, co se o cestě do Bagrámu dozvěděl teprve před několika hodinami. Při balení nemůže zapomenout ani na přívěsek, který ho doprovázel už na první misi v týlu nepřítele.

43. chrudimský prapor nastoupil k pietní ceremonii na kbelské letiště
Zdroj: ČT24

Ani pro jeho kolegu, četaře ze stejného praporu, nepůjde o první misi. Před třemi lety působil v afghánské provincii Lógar tehdy jako pevně povolaný člen kontingentu. Jako náhradník ale poletí poprvé. „Chci hlavně podpořit kluky, co tam jsou, protože my jsme výsadkáři. Prostě držíme při sobě,“ dodává četař.

Co vzájemná soudržnost vojáků v praxi znamená, ukazuje i způsob, jakým se jednotka v Bagrámu s ostatky svých kolegů loučila. Ve skromných podmínkách, přesto s nejvyššími vojenskými poctami a smuteční ceremonií. Zúčastnili se jí kromě všech českých vojáků i zahraniční partneři včetně velitele mise ISAF, amerického generála Josepha Dunforda.

Právě podpora a také návrat k běžnému režimu bude nyní podle vojenských psychologů pro bagrámskou jednotku nejdůležitější. Toho si jsou vědomi i jejich příští kolegové. „Prvních čtrnáct dnů asi bude nejtěžších,“ poznamenal voják. Všech pět příslušníků mířících do afghánské mise pod velením NATO čeká ještě poslední prohlídka v Ústřední vojenské nemocnici. Před odletem se zřejmě krátce vrátí ke svým praporům do Chrudimi a Žatce.

Vojáci zemřeli poté, co se během patroly nedaleko základny Bagrám na východě Afghánistánu odpálil sebevražedný atentátník. Prezident Zeman již oznámil, že čtyři mrtvé vojáky vyznamená 28. října in memoriam medailí Za hrdinství.

V Afghánistánu mezitím zůstává zraněný voják, který ve čtvrtek prodělal další operaci. Po čtyřech zákrocích je jeho stav stabilizovaný, minimálně deset dní ale neschopný převozu. Operace ho budou čekat i po návratu do Česka.

OZNÁMENÍ A PRVNÍ REAKCE

ČESKO PŘIVÍTALO OSTATKY POCTAMI I ZVONY

KOLEGOVÉ Z CHRUDIMI SPUSTILI SBÍRKU RODINÁM

POHLED VETERÁNA Z AFGHÁNISTÁNU

REKORDNÍ ZTRÁTA PRO ČESKÉ MISE