Jourová: Preferuji regionální rozvoj, ale troufnu si i na jiná portfolia

Praha - Kandidátka hnutí ANO na post eurokomisařky Věra Jourová by preferovala křeslo na resortu regionální politiky, nebrání se však ani jiným oblastem. S předsedou hnutí Andrejem Babišem prý začala o své kandidatuře jednat už minulý týden. Česká republika by konečné jméno svého oficiálního kandidáta mohla znát příští týden. Premiér Bohuslav Sobotka totiž chce, aby se na něm koalice shodla právě v tomto termínu. O nominaci bude v pondělí jednat koaliční rada. Podle Babiše by Česko mohlo být s nominací ženy úspěšnější.

„Rád bych příští týden jel do Bruselu s jedním jménem a uvidíme, kam do té doby dospějeme z hlediska vyjednávání o portfoliu pro Českou republiku,“ uvedl Sobotka. ČSSD prý i nadále trvá na svém kandidátovi, kterým je bývalý ministr financí Pavel Mertlík. Česká vláda podle premiéra vyjednává o obsazení evropského komisaře pro průmysl, dopravu či evropské fondy.

Naopak hnutí ANO včera svou nominaci přehodnotilo. Namísto lídra své kandidátky do Evropského parlamentu a bývalého lobbisty Pavla Teličky navrhlo ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou. „Beru na vědomí, že hnutí ANO změnilo původní nominaci z Pavla Teličky na paní Jourovou. Budeme o té věci jednat,“ vyjádřil se Sobotka.

Sama Jourová už včera večer České televizi řekla, že nabídku přijme, pokud se bude jednat o jí blízké portfolium. Dnes ve vysílání ČT24 doplnila, že by preferovala resort regionální politiky, nebrání se však ani jiným oblastem. S předsedou hnutí Andrejem Babišem prý začala o své kandidatuře jednat už minulý týden. „Vyhodnocovali jsme jako velmi nedobré, že se váhá a že nám ujíždí vlak… S panem Babišem jsme se dohodli, že tu kandidaturu přijmu.“

Věra Jourová v odpoledním Studiu ČT24:

„Myslím si, že za svůj život a za to, co už jsem všechno zažila, jsem nasbírala řadu zkušeností k tomu, abych si troufla i na některá další portfolia. Navíc regionální rozvoj je široká agenda, která má co do činění s dopravou, průmyslem, podnikáním i řadou dalších problematik.“

Podle předsedy hnutí a vicepremiéra Andreje Babiše by Česko mohlo být s nominací ženy úspěšnější. „Paní Jourovou jsme nominovali, i když je to ztráta pro hnutí. Juncker si přeje ženu, tak máme skvělou ženu, která nás bude dobře reprezentovat,“ sdělil Babiš s tím, že už má dokonce i jasno v tom, kdo by Jourovou případně nahradil v čele ministerstva pro místní rozvoj. Konkrétní jméno ale neřekl.

Věra Jourová je relevantní kandidátkou také pro koaliční KDU-ČSL. Podle vicepremiéra a předsedy strany Pavla Bělobrádka ale nebude jednoduché vyjednat resort regionální politiky. „Pokusit se o to můžeme, všechno je to k jednání,“ uvedl s tím, že jednání mezi vládou a Bruselem už dávno probíhají, přestože Česko oficiálně ještě žádné jméno nenavrhlo. „Já jsem se s Jeanem-Claudem Junckerem také bavil, především o portfoliích,“ dodal Bělobrádek.

Gazdík: Jourová by byla dobrým kandidátem

Jourovou jakožto možnou kandidátku na post eurokomisařky hodnotí pozitivně i opozice. Místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09) hodnotí současnou ministryni jako slušného člověka a zkušeného odborníka, který by mohl Česko v Bruselu reprezentovat. „Jedinou její nevýhodou je, že by přestala být ministryní pro místní rozvoj,“ dodal Gazdík.

Petr Gazdík (TOP 09) v odpoledním Studiu ČT24:

„Věra Jourová je jeden z lepších kandidátů, který by nás mohl reprezentovat v Evropské unii. Paní ministryně je skutečně odborník v oblasti evropských fondů a upřímně řečeno i lidsky k ní mám velmi blízko. Je to člověk velmi zkušený, slušný a podle mě by Věra Jourová byla dobrým kandidátem na eurokomisaře.“

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) ovšem pochybuje, že by České republice bylo v Evropské komisi svěřeno portofolio regionální politiky, které by Jourové pravděpodobně nejvíce vyhovovalo. „Myslím, že vláda už zmeškala ten pravý čas a že dostaneme jenom to, co zbyde,“ uvedl Zahradil ve vysílání ČT24 s tím, že zdlouhavý výběr kandidáta mezi ČSSD a hnutím ANO oslabuje Českou republiku v Evropské unii.

Lidovci původně usilovali o bývalou europoslankyni Zuzanu Roithovou. Ta ale nominaci odmítla a navrhla za sebe zkušeného evropského úředníka Petra Blížkovského. Podle MF Dnes se také začalo spekulovat o setrvání současného eurokomisaře Štefana Füleho v případě, že by koalice nebyla schopna se dohodnout na novém jméně.

Ostatní evropské diplomacie už za své kandidáty lobbují

Vláda Bohuslava Sobotky čelí za zdržování při výběru českého kandidáta kritice nejen z Bruselu, ale také z řad vlastních unijních zástupců. Některé evropské diplomacie už totiž v Bruselu za své kandidáty intenzivně lobbují. Jak koaliční, tak i opoziční europoslanci se proto obávají, že by Česko kvůli zdržení nakonec mohlo dostat méně významný post.

Jean-Claude Juncker, jakožto nový předseda komise, bude navíc pravděpodobně po zbývajících státech žádat ženská jména. Podle zpravodaje ČT v Bruselu Bohumila Vostala totiž Juncker obdržel od dosluhujících devíti eurokomisařek z Barrosova týmu výzvu, aby v nové 28členné komisi zasedlo žen nejméně deset.

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), europoslanec:

„Pokud ČR oznámí jméno do 7 až 10 dnů, tak má možnost mít komisaře, který bude mít nějakou vypovídající hodnotu a odpovídající portfolio. Pokud toto nezvládneme, tak dostaneme nějakého nevýznamného komisaře a budeme hrát v Evropě zase nějaké druhé nebo třetí housle.“