V Česku je nejméně 117 nelegálních heren. Podívejte se na online mapu

Praha - V Česku je nyní minimálně 117 nelegálních heren. Vyplývá to z nové webové mapy, kterou spustilo Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů SPELOS. Legální provozovatelé mapou reagují na údajný rozmach černého hazardu.

„Na základě podnětů od členů našeho sdružení a občanů máme k dnešnímu dni k dispozici již 117 adres, na nichž dochází k nelegálnímu provozu loterií. Dobře si však uvědomujeme, že toto číslo je pouze pomyslnou špičkou celého ledovce a skutečný stav je několikanásobně horší,“ říká výkonný ředitel sdružení Petr Vrzáň. Mapu najdete zde.

Nulová tolerance

V Česku je podle něj v provozu více než tisíc nelegálních herních zařízení. „Ty se objevují hlavně na místech, kde radnice přehnaly regulaci nebo rovnou vyhlásily nulovou toleranci legálnímu provozu loterií. Obdobné zkušenosti mají také v dalších zemích, kde zavedli nulovou toleranci hazardu a nyní bojují se zvýšenou nezaměstnaností, kriminalitou, mafiemi a úbytkem prostředků ve veřejných rozpočtech,“ tvrdí Vrzáň.

Nelegální herny může nahlásit kdokoliv. „Stačí jen vyplnit jednoduchý oznamovací formulář a upozornit tak na nelegální hernu, která zatím v databázi schází,“ podotkl Vrzáň, podle nějž by údaje z mapy měly sloužit obcím i dozoru nad sázkovými hrami.

Ministerstvo financí ke konci letošního března evidovalo takřka 59 tisíc technických herních zařízení. Ke konci prosince 2013 přitom ministerstvo evidovalo přes 61 tisíc herních automatů a videoterminálů. Na začátku dubna vedení resortu oznámilo, že v 1 500 správních řízení rozhoduje o odnětí licencí k provozu terminálů tam, kdy obec na svém území jejich provoz zakázala. Týká se to více než deseti tisíc herních automatů.

Do technických her, kam ministerstvo řadí právě interaktivní videoloterijní terminály, ale také například elektromechanickou ruletu, internetové kurzové sázky či lokální loterijní systémy, gambleři každoročně vhazují stále více peněz. Zatímco v roce 2008 v nich prosázeli necelých 36 miliard korun, v roce 2012 to už bylo takřka 88 miliard korun.