Dohoda o prodeji armádní černé můry jménem L-159 je na světě

Praha - Ministerstvo obrany podepsalo se společností Aero Vodochody dohodu o zprostředkování prodeje nepotřebných bitevníků L-159. Výrobce získá letouny od státu a následně je prodá americké firmě Draken International. S tou už česká společnost uzavřela smlouvu, kontrakt oficiálně ohlásí na středečním veletrhu. Armáda se snaží stroje prodat již dlouho, zatím ale nebyla úspěšná. Nyní by se mohla zbavit přinejmenším 14 strojů, což považuje ministr obrany Martin Stropnický za průlom černé můry, kterou letouny pro armádu znamenaly.

Draken International je soukromá firma, která poskytuje služby americkému letectvu a námořnictvu. České letouny by mohla používat při cvičení amerických pilotů, kteří by s nimi sváděli zkušební souboje. Zaplatit by za ně měla zhruba čtvrt miliardy korun, rovněž získá opci na dalších 14 strojů. Jejich množství ale může Česko v případné druhé dodávce snížit, pokud by se dohodlo na prodeji L-159 ještě s Irákem.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) hovořil o zájmu Iráčanů o 15 strojů. Pokud by k dohodě došlo, počet letounů dodaných Američanům by se mohl snížit na 21. S Irákem ministerstvo stále jedná, viceprezident Aero Vodochody Petr Kudrna očekává výsledky na podzim. Stropnický poznamenal, že Iráčané vzhledem k tamní bezpečnostní situaci tlačí na urychlenou dodávku letadel. „Přijíždějí sem za námi, jednají, tlačí na čas, my zase tlačíme na podmínky, musíme mít garanci,“ řekl ministr s poukazem na případnou politickou změnu, kdy by pak Irák za dodávku nemusel zaplatit.

Dnešní podpis smlouvy a otevření cesty k prodeji do USA Stropnický označil za historický okamžik, L-159 podle něj představovaly pro ministerstvo obrany černou můru.

Jsem rád, že jsme se L-159 zbavili, říká Stropnický (zdroj: ČT24)

Za celkem 72 bitevníků armáda v minulosti zaplatila 51 miliard korun. Protože stroje stárnou, dostane za ně ministerstvo obrany výrazně méně peněz. Vojáci každoročně platí za údržbu nepoužívaných letadel asi deset milionů korun.