Stát plánuje, jak v budoucnu zmírnit povodňové škody

Praha – Loňské povodně napáchaly podle předběžného účtu škody za 15,4 miliardy korun. Uvádí to materiál ministerstev životního prostředí a zemědělství, který dostala na stůl vláda. Dokument navrhuje taky sadu opatření, jak následky podobné přírodní katastrofy do budoucna zmírnit. Například vysazováním vhodných plodin na polích či pečlivějším posouzením, kam umístit nové stavby.

Události: Stát plánuje, jak v budoucnu zmírnit povodňové škody (zdroj: ČT24)

Radoslavicemi na Přerovsku a Dolany na Kladensku se loni přehnala povodeň. Obce jsou sice každá na jiném konci republiky, jedno ale mají společné. Obě zaplavila voda z kukuřičných polí.

Starostka Dolan Jana Nedvědová je přesvědčená, že právě kukuřice ovlivnila rozsah povodně. „Kukuřice je setá do širokých řádků a nezadrží vodu, takže voda steče z pole,“ říká. Její zkušenosti potvrzuje i generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík. „Povrch není tak zdrsněný. Kukuřice tím pádem neumí zadržet vodu,“ vysvětlil.

Už od příštího roku by se proto měly plodiny na polích podle ministra zemědělství vysazovat účelněji. „Půjde, řekněme, o střídání plodin na jednotlivých pozemcích. Nebude jednoduché pěstovat plodiny pravidelně po sobě. Zemědělci budou muset plodiny střídat,“ uvedl Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Změny by se měly dotknout taky stavebního zákona – ministerstva navrhují, aby se napříště povinně posuzovalo umístění nových staveb s ohledem na záplavovou zónu. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky to totiž stále není standardem.

V ministerské zprávě se dále píše, že drobní vlastníci a provozovatelé méně významných rybníků nejsou dostatečně obeznámeni se svými povinnostmi a bezpečností při povodních, například kontrolou stavu díla a předávání informací povodňovým komisím. „Na vlastníky vodních děl není v mnohých případech vytvářen dostatečný tlak ze strany vodoprávních úřadů, zejména z důvodů nedostatečné pracovní kapacity,“ uvádí dokument. Odborníci proto apelují na zpřísnění kontrol a informování vlastníků o jejich povinnostech.

Co do rozsahu škod se záplavy z června 2013 řadí na třetí místo za povodně v letech 1997 a 2002. Postihly 1 400 obcí se čtyřmi miliony obyvatel a vyžádaly si celkem 16 lidských životů. Kdy jednotlivé návrhy ministerstva životního prostředí začnou platit, se ještě s definitivní platností neví. Některé z nich vyžadují změny zákonů, a tedy i celé legislativní kolečko. Vládou počínaje a prezidentem konče.