Rána pro kulturu. Ministerstvo zdědilo pokutu za půl miliardy

Praha - Pokutu ve výši 426 milionů korun vyměřil finanční úřad ministerstvu kultury. Potrestal ho tak za nedostatky v hospodaření v letech 2009 až 2013. Pro chudý resort, který má letos k dispozici necelých 10 miliard korun, je sankce výrazným zásahem do rozpočtu.

Ministerstvo kultury má platit pokutu (zdroj: ČT24)

Ministerstvo kultury se provinilo třeba tím, že evropské peníze určené na rekonstrukci národních kulturních památek použilo na opravu jiných objektů. Kupříkladu dotace na obnovu pivovaru v Jindřichově Hradci šly také na rekonstrukci jezuitské koleje. Z evropských peněz se podle kontroly neoprávněně opravila i konírna a sýpka ve Velehradě.

Za tyto případy čítá sankce přes 340 milionů korun. „Toto je nejvyšší pokuta. Další se týkají třeba toho, že některá minulá vedení zrušila určité dohody a nesoutěžila o služby, například bezpečnostní nebo stravovací služby, ale dělalo se to ad hoc prostřednictvím jakýchsi poptávek po měsících,“ popisuje ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Peníze na festivaly

Nejchudšímu ministerstvu, které bojuje o každý milion, tudíž přišel účet na sumu, která představuje skoro 5 procent z jeho letošního rozpočtu. Z ušlých více než 400 milionů korun by ministerstvo například pokrylo provoz Národní galerie v Praze na dva roky.

Peníze budou podle ministra v rozpočtu znatelně chybět. „Je to přesně ta hladina, o kterou potřebujeme navýšit rozpočet pro to, aby třeba jednotlivé festivaly, hudební, umělecké i v regionech, mohly být dotovány,“ přiznává Daniel Herman.

Z Nostického paláce proto poslali na finanční úřad žádost o prominutí dluhu. „Čím závažnější to pochybení je, tím menší je šance, že se částka promine,“ komentuje žádost mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Na ministerstvu navíc probíhají další dvě kontroly hospodaření. Pokuta tak nemusí být poslední.