Neziskovky se staví proti pravidlům dětských skupin, sepisují petici za změnu

Praha - Proti zákonu o dětské skupině se zvedá čím dál větší vlna odporu. Návrh, který prošel sněmovnou a teď je v Senátu, se nelíbí například neziskové organizaci Člověk v tísni nebo České radě dětí a mládeže. Organizace se bojí, že zákon ohrozí integraci sociálně znevýhodněných dětí i existenci skautských oddílů pro ty nejmenší.

Člověk v tísni provozuje předškolních klubů deset, první otevřel před devíti lety. Chodí do nich přes tři sta dětí ze sociálně slabých rodin. Prostory dětem sice vyhovují, ale hygienické předpisy, které požaduje zákon o dětské skupině, již nesplňují. Člověk v tísni by do nich musel investovat desítky milionů, nebo je zavřít. „Řada těch klubů u nás nebo našich partnerů je v objektech, které nevlastníme, nemůžeme tam dělat stavební úpravy,“ upozornil ředitel programů sociální integrace Jan Černý.

Úplně stejné potíže mohou mít i další zavedené organizace. Zákona se obávají třeba i skauti. Klasické skautské klubovny by kapacitně pro předškolní děti sice stačily, nicméně další prvky zákonu neodpovídají. „Co se týče prostoru k setkávání, tak požadavky splníme, ale co se týče sociálních zařízení, tak tam už si tak jistá nejsem,“ obává se mluvčí Junáka Jitka Taussiková.

Petici za změnu zákona již podepsalo osm tisíc lidí

Skauti přitom letos chtěli kvůli velkému zájmu otvírat nové oddíly pro předškolní děti. Teď ale stejně jako ostatní organizace čekají, jak bude zákon vypadat. „Týká se to v podstatě všech oddílů nebo jakýchkoliv seskupení, která pravidelně pracují v denní době s dětmi předškolního věku,“ podotkl Aleš Sedláček, předseda České rady dětí a mládeže.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová chce situaci řešit. „Ve středu máme jednání s panem ministrem zdravotnictví, abychom se pokusili to v této oblasti nějak zmírnit,“ uvedla. Neziskové organizace, včetně ohrožených lesních školek, ale trvají na tom, aby Senát zákon vrátil do sněmovny. Petici za jeho změnu už podepsalo skoro osm tisíc lidí.

Zákon o dětské skupině zvedá vlnu odporu v některých organizacích (zdroj: ČT24)