Dienstbier dostal od Sobotky pochvalu za boj s chudobou

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka má za sebou další zastávku na resortech - tentokrát se sešel s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem. Na schůzce se věnovali hlavně služebnímu zákonu a opatřením proti sociálnímu vyloučení. Bavili se také o obecném referendu. Příslušný zákon má podle Sobotky díky složení sněmovny velkou šanci na podporu.

Premiér ocenil, že už Dienstbierův resort předložil zákon o hmotné nouzi a angažuje se v řešení problémů vyloučených lokalit. Ministr by podle něj měl také dotáhnout do konce zákon o sociálním bydlení a vypořádat se s nastavením pravidel exekucí. Dienstbier dodal, že chce během dvou let připravit také „systém, který zajistí právo na bydlení“.

Do července Dienstbier předloží novelu, která rozšiřuje a posiluje pravomoci ombudsmana. Ochránce práv by například mohl žádat Ústavní soud o zrušení sporných zákonů či podávat antidiskriminační žaloby. Ombudsmanka Anna Šabatová přípravu novely vítá: „Obě pravomoci považuji za velice důležité. Zvýší možnosti ombudsmana pomáhat lidem zejména v případech, kdy se problémy netýkají jen jednotlivců, ale jde o strukturální či celospolečenské problémy.“  

V srpnu by měly být na stole také návrhy ústavního zákona o celostátním referendu a rovněž návrhy ústavy a novel, které upraví pravomoci prezidenta. Letos chce Dienstbier dát vládě ještě zákon o financování politických stran, podle něj norma patří k protikorupčním opatřením.

Sobotka už navštívil ministerstva kultury, dopravy, školství a průmyslu. Do konce prázdnin by chtěl obejít i ostatní resorty a zjistit, jak se jim daří plnit úkoly z koaliční smlouvy a vládního programu.

Sobotkovy ministerské inspekce

  • Kultura: Premiér slíbil více peněz na opravy památek i na platy zaměstnanců. Šéfa resortu Daniela Hermana (KDU-ČSL) ocenil především za zavedení investičních pobídek pro filmaře.
  • Doprava: Ministr Antonín Prachař (ANO) dostal od Sobotky pochvalu za správné nastavení strategických priorit s ohledem na program vlády. Probírala se dostavba D11 a odstranění sesuvu na D8.
  • Školství: Ministerstvo školství dostalo za úkol připravit reformu základního i středního školství s ohledem na trh práce. Sobotka také ocenil energii a nasazení, se kterými se ministr Marcel Chládek (ČSSD) úřadu ujal.
  • Průmysl: Šéfa resortu Jana Mládka (ČSSD) Sobotka pochválil za aktivitu při jednání se zahraničními investory. Oba politici se shodli i na podpoře podnikání a dalším rozvoji jaderné energetiky.
Sobotka navštívil Dienstbierův resort, chválil boj s chudobou (zdroj: ČT24)