Na dětská oddělení se sestry bojí, pomoci by mělo lepší vzdělávání

Praha - V některých tuzemských nemocnicích je nedostatek dětských sester. Mnohé z nich nejsou dostatečně proškolené, jiným se na oddělení pro nejmenší ani nechce. „Je těžké ji vůbec přemluvit, aby šla pracovat na dětské oddělení, ve škole na dětská oddělení přijdou minimálně, takže to neznají a bojí se,“ potvrdila staniční sestra dětské chirurgie ve fakultní nemocnici Motol Jana Cíchová. Ministerstvo proto hodlá dětské sestry efektivněji vzdělávat a rychleji dostat do praxe. Zvlášť u nemocných do tří let věku jsou odborné znalosti těchto zdravotnic nesmírně důležité.

Na dětská oddělení se sestry bojí, pomoci by mělo lepší vzdělávání (zdroj: ČT24)

Samostatný obor dětská sestra byl v Česku zrušený před čtrnácti lety. Dnes sestry specializaci získají jen dvouletou nástavbou. Pokud jim kurz nezaplatí zaměstnavatel, hradí si ho ze svého. „Když jsem šla ze školy, tak jsem hodně přemýšlela, že chci dělat dětskou sestru. Na specializaci musím mít praxi,“ vypráví zdravotní sestra Martina Hudecová. Jenže praxe se bez specializace těžko získává. Martina Hudecová přesto na dětském oddělení místo dostala a vzdělání si chce doplnit. 

Právě kvůli nedostatku sester do 35 let ho ministerstvo zdravotnictví plánuje prohloubit a taky výrazně zkrátit. „Jednou variantou by bylo to, že by po všeobecné sestře následovalo roční studium sestry, druhá možnost je zakomponovat víc pediatrie a dětského do oboru všeobecná sestra,“ nastínila hlavní sestra ČR Alena Šmídová.

Poptávka po sestrách specialistkách je největší na neonatologii, neurologii nebo na jednotkách dětské intenzivní péče. Dětskou sestru ale žádají a leckdy neseženou ani pediatři do svých ordinací. Pomoci můžou příklady ze zahraničí. Třeba Velká Británie nebo Itálie vzdělává dětské sestry už od začátku.

Zdravotních sester pracuje v tuzemsku asi 100 tisíc, z toho dětských je jen necelá pětina. Průměrný plat v případě specializace lehce přesahuje 26 tisíc korun. Dětská sestra na něj ale nedosáhne, naopak víc peněz bere například personál na jednotkách intenzivní péče nebo staniční sestry - tady se průměr blíží třiceti tisícům.