Policie potřebuje vyměnit třetinu aut, chystá i nové uniformy

Ostrava – Policie potřebuje akutně vyměnit třetinu vozového parku, výhledově pak celou polovinu. V ostravském vydání Otázek Václava Moravce to uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý. Bezpečnostní sbor by měl v následujících měsících získat i modernizovanou verzi policejních uniforem.

„Provozujeme 10 tisíc vozidel, osm tisíc je výkonných a více než 50 procent je připraveno k obměně. Auta už dojíždí. Třetinu potřebujeme vyměnit okamžitě, to je alarmující stav,“ konstatoval policejní prezident v bilančním rozhovoru s Václavem Moravcem.

K poslední velké obměně vozového parku české policie došlo před šesti lety, kdy ministerstvo vnitra řídil občanský demokrat Ivan Langer. Ze zelenobílých felicií tehdy policie přesedlala na stříbrné octavie se žlutomodrým pruhem. Podle Tuhého ale právě tyto velké, jednorázové nákupy způsobily současnou situaci, kdy naráz dosluhuje celá polovina vozového parku.

„Jednorázový nákup je nesystémový. Policie by nyní do nákupu aut musela investovat 1,6 miliardy. Jsme realisté a víme, že takovou částku nezískáme,“ prohlásil Tuhý s odkazem na pokračující jednání o navýšení rozpočtu pro českou policii. Po ministerstvu financí žádá navíc tři miliardy. „V první fázi bychom chtěli nakoupit vozidla za 600 milionů.“

Plány Tuhého? Policejní speciál a moderní uniformy

„Příprava je v takové fázi, že v momentě, kdy finanční prostředky získáme, zahájíme veřejné zakázky,“ dodává. Nové vozy by se měly od těch současných lišit, prezidium bude žádat pevnější konstrukci vozidla s vyššími bezpečnostními prvky a jednoduššími ovládacími prvky – čili vytvoření policejního speciálu, včetně speciálních úložných prostorů pro dlouhé zbraně.

Proměnou by měly projít i policejní uniformy, podle Tuhého potřebují modernizaci. „Nechceme kupovat úplně nový styl uniforem, ale chceme kvalitnější uniformy s moderními prvky – policisté budou v nepromokavých bundách a v kvalitní obuvi,“ přibližuje svůj záměr Tuhý. Obměna by měla začít příští rok a potrvá další čtyři, část prostředků na ni ze své rezervy uvolnil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Nejbližší nákup, který se policie týká, jsou potom zpomalovací pásy s hroty. Jejich prostřednictvím mohou policisté zastavit ujíždějícího řidiče. Prezidium do čtrnácti dní vybere nejlevnější z předložených nabídek a koupí jich 240; náklady dosáhnou dvou milionů a 400 tisíc korun. Ve hře přitom byla i varianta zastavovací sítě s dutými hroty, která se omotá kolem nápravy. Podle prezidia je ale příliš drahá a jen na jedno použití.

Policejní prezident Tomáš Tuhý byl hostem Václava Moravce ku příležitosti 100 dnů v čele tuzemské policie; do funkce nastoupil 12. dubna. Společně hovořili také o posílení boje proti internetové kriminalitě. Co v této oblasti policie chystá, naleznete zde.