Asociace restaurací: Kouření nemají regulovat politici, ale trh

Praha – Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek se staví kriticky k záměru poslanců hnutí ANO, kteří chtějí do půl roku zakázat kouření v restauracích. Současný stav, kdy vedle sebe fungují kuřácké a nekuřácké prostory, je podle Stárka modernější úprava než plošný zákaz; cigarety v restauracích a hospodách má totiž podle něj regulovat trh – a nikoli politici.

Asociace restaurací: Kouření má regulovat trh (zdroj: ČT24)

Informaci o iniciativě poslanců z hnutí ANO přinesly včera Události České televize. Zlínský zákonodárce Radek Vondráček předkládá do dolní komory novelu protikuřáckého zákona, která jedinou větou (Zakazuje se kouřit ve vnitřních prostorách zařízení společného stravování) vyžene z hospod, restaurací i barů tabákový kouř (podrobněji zde).

„O zákazu kouření v restauracích se mluví dlouho a každý s ním už nějakým způsobem počítá,“ uvádí ke své předloze Vondráček. „Je to moderní způsob myšlení. Jde o to jednoznačně říct, že kouření patří někam na okraj, a měli bychom udělat všechno pro to, aby se omezilo.“

Stárek: Kouření v restauracích? Dejte volnou ruku trhu

Kritický ohlas ovšem snahy Babišova hnutí vzbudily u Asociace hotelů a restaurací. „Není pravda, že celá Evropa nekouří. Například v Německu byl plošný zákaz kouření zrušen, dnes platí v některých spolkových zemích a v některých neplatí,“ prohlásil ve Studiu 6 prezident asociace Václav Stárek. „Rozhodně nejsme ti, kdo by chtěli, aby se v restauracích kouřilo, ale tvrdíme, že to je věc, kterou by si měl zařídit trh,“ dodal.

Čtyři roky platná úprava, podle které mají restauratéři a hostinští oddělovat nekuřácké a kuřácké prostory, je podle Stárka modernější než plošný zákaz. V Česku si v současnosti mohou kuřáci bez omezení zapálit ve třetině hospod; ačkoli počet nekuřáckých zařízení roste, stále nejpočetnější je právě ta skupina provozoven, která zóny s cigaretou a bez cigarety rozděluje.

Omezení kouření v restauracích v zemích EU
Zdroj: ČT24/Euractiv.cz

„Plošným zákazem některá zařízení budou v nevýhodě. Vzorovým příkladem jsou čajovny, ve kterých se běžně kouří vodní dýmky, a jich se bude zákaz týkat také,“ upozorňuje Stárek. „Hovoříme i o pohostinstvích a hospůdkách na vesničkách. Pokud dojde k zákazu kouření, budou mít problém s klientelou, protože místní si pivo klidně dají na zahradě a zapálí si u něj cigaretu.“ Hostinští potom přidávají ten argument, že provozovna je jejich podnik a oni by tak měli mít právo rozhodnout, zda v ní dovolí kouření, nebo ne.

Všechny tyto výhrady ovšem Vondráček odmítá. „Svoboda podnikání je jedna věc. Každá svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého,“ uvádí. „Společnost se se škodlivostí kouření musí nějakým způsobem vypořádat, a svůj návrh bych označil za první zásadní signál – a na to může navázat komplexní novela ministerstva zdravotnictví.“ Platit by měla od roku 2016.