Pro návrat řidičáku je klíčový psychotest, jeho podobu ale nikdo neurčil

Praha – Přišli jste o řidičský průkaz? Je to sice mrzuté, ale návrat za volant není vyloučen. Je potřeba splnit několik podmínek, v nichž významnou roli hraje psychologický posudek. Nikdo však nestanovil, podle čeho má vzniknout, a nikdo také adeptům na obnovení řidičského oprávnění nebrání jít v případě neúspěchu u jednoho psychologa za jiným. Návrat za volant tak je v případě, že má vybodovaný řidič dostatek trpělivosti, takřka zaručen. Ministerstvo tomu chce zabránit a chystá zpřísnění podmínek, nelíbí se mu, že někteří řidiči takto obnovili své oprávnění již několikrát, jejich „řidičská recidiva“ podmínky nijak nezměnila. Na práci některých psychologů si zase chce posvítit jejich asociace.

Psychotesty mohou trvat mnoho hodin, jednotný postup není (zdroj: ČT24)

Kdo má smůlu na pečlivé policisty, může přijít o řidičský průkaz během týdne: V pondělí překročení rychlosti o více než 30 kilometrů (třeba přes 120 km/h na čtyřproudé pardubicko-hradecké silnici, kde stále platí devadesátka) za tři body, v úterý jízda bez pásu za další tři body, ve středu telefonování za jízdy za dva body, ve čtvrtek ještě jedno tříbodové překročení rychlosti a v pátek jízda bez rozsvícených světel za bod. O víkendu již jede bývalý řidič na chatu vlakem. Návrat za volant však není vyloučen, a to ani v případě, že dotyčný nepřišel o řidičské oprávnění poprvé. Pro všechny platí stejná pravidla. „Je tady řidič, který tu už je potřetí a potřetí odevzdal řidičský průkaz,“ upozornil ředitel pražského odboru dopravně správních činností Josef Mihalík.

Ztrátu „řidičáku“ nelze zvrátit v průběhu prvního roku po jeho odebrání. Potom ho ale může získat zpět i ten, kdo o něj přišel opakovaně, včetně lidí, u kterých lze očekávat „recidivu“. Musí absolvovat testy v autoškole, lékařskou prohlídku a především psychologický test. Ten by měl být rozhodující, není však nikde stanoveno, jak má probíhat. Provádí je zhruba 200 akreditovaných dopravních psychologů, které může zájemce o obnovení řidičského oprávnění navštívit postupně všechny – když neuspěje u jednoho, vydá se k jinému. Nikdo totiž nekontroluje, kolikrát neuspěl.

Ministerstvu dopravy se ale takové návraty za volant nelíbí, připravuje proto změnu silničního zákona. „Chtěli bychom, aby vybodovaný řidič zašel na úřad a nahlásil tam jméno dopravního psychologa, u kterého bude absolvovat testy a od něho také bude mít posudek,“ popsal její podstatu mluvčí úřadu Martin Novák. Změnu připravuje také Asociace dopravních psychologů, která pracuje na jednotné metodice pro vyšetření. „Spolupracuje asi dvacet dopravněpsychologických pracovišť a je nasbíráno kolem dvou tisíc výsledků,“ nastínila psycholožka Dana Černochová.

V autoškolách by se nic měnit nemělo. Nadále bude nutné absolvovat zkušební jízdu a běžný závěrečný test celkem za pět tisíc korun.