Školní či klinický logoped? Rodiče často tápou, který je lepší

Praha - Ministerstvo zdravotnictví chce prosadit nová pravidla pro logopedy. Dlouhodobě přetrvávají rozpory mezi dvěma skupinami odborníků: těmi z ordinací a těmi ze škol. Neshodnou se, kdo o špatně mluvící děti dokáže pečovat líp.

Ministerstvo zdravotnictví chce prosadit nová pravidla pro logopedy (zdroj: ČT24)

Všichni logopedové mají vystudovanou pedagogickou fakultu, ale ti v ordinacích ještě musejí projít zdravotnickou nástavbou. Proto mají podle ministerstva zdravotnictví nad těmi školními odborně navrch a měli by na jejich práci dohlížet. „Nejdříve je nutné zhodnocení klinickým logopedem a pak, na základě jeho doporučení, s ním bude trénovat speciální pedagog,“ přiblížila požadovanou praxi Alena Šmídová, ředitelka odboru pro nelékařská povolání ministerstva zdravotnictví.

Podle klinické logopedky Evy Škodové školy vše redukují na úpravu výslovnosti. „Zatímco my jdeme od pohybu končetin, hrubé jemné motoriky, přes sluchové vnímání, zrakové vnímání,“ konstatovala. Asociace logopedů ve školství se ale proti tomuto nařčení brání: „Výtky nepřijímáme proto, že ti odborníci ve zdravotnictví stejně jako naši odborníci mají stejné pregraduální vzdělávání,“ konstatoval speciální pedagog-logoped Alexandr Bednář.

  • Klára Bílá, tisková mluvčí MŠMT: „MŠMT se těmito podněty bude zabývat při přípravě příští novely zákona o pedagogických pracovnících.“

Školní logopedové trvají na tom, že výběr odborníka je čistě na rodičích: tak či tak by špatné mluvení potomků měli řešit včas. Například když tříleté dítě má malou slovní zásobu pod padesát slov anebo vůbec netvoří jednoduché věty. V takovém případě by rodiče už měli vyhledat odborníka, i kdyby jen preventivně.

Dětí s vadami řeči přibývá, povídání nahradil tablet

Mezi faktory, jež ovlivňují kvalitu řeči u dětí, patří mimo jiné dědičnost a povídání si s rodiči. Právě toho v posledních letech značně ubývá. Vývoj řeči brzdí i moderní technologie – hraní na počítači, tabletu nebo s mobilem. „Přijdou k nám například čtyřleté děti a poprvé vidí leporelo. Takže je nám jasné, že se jedná o zanedbání ze strany rodičů,“ upozorňuje ředitelka logopedické mateřské školky Marie Olšovská.

Nárůst dětských klientů u logopedů potvrzují i statistiky. Kliničtí logopedi loni vyšetřili o téměř deset tisíc dětí více než v předchozích letech, celkem tedy téměř sto tisíc.