Falešní policisté před soudem: Nenapadlo je, že by je někdo nepoznal

Praha - Za značného zájmu médií začal Obvodní soud pro Prahu 6 řešit kauzu natáčení klipu pro Konto Bariéry, při kterém herci Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil v policejních uniformách zastavovali řidiče. Jeden z řidičů ale netušil, že jde o natáčení, a zkolaboval. Potměšil při výpovědi uvedl, že je mu líto, co se stalo. Prý ale plnil scénář a netušil, že lidé nepoznají, že není skutečný policista. Ve výpovědích se Čtvrtníček i Potměšil shodli, že při kontrolách bylo poznat, že jde o nadsázku. Kauzu bude soud opět řešit v srpnu.

Klip pro konto, které pomáhá handicapovaným, se natáčel v roce 2012 v Praze. Herci měli uniformy i auto v barvách policie. Oba herci podle obžaloby nepostupovali v souladu se schváleným scénářem a pod záminkou přestupku nejméně ve dvou případech zastavili řidiče. Když jednoho z nich kontrolovali pro údajné překročení rychlosti a pak mu řekli, že jde o natáčení skrytou kamerou, tak muže postihl infarkt. Pomohl ho zachránit kameraman, muž skončil v nemocnici.  

„Té situace je mi velmi líto,“ uvedl dnes před soudcem Potměšil. V klipu prý hrál, jelikož to považoval za věc, která pomůže handicapovaným. „Nenapadlo mě, že by to mohlo mít takové důsledky. Nenapadlo mě, že by nás někdo nepoznal,“ podotkl Potměšil, jenž je sám na vozíku.  

Před soudem vypovídal také Petr Čtvrtníček, který byl jedním z tvůrců natáčení. „Zajímaly mě reakce lidí, když je zastaví policista na vozíku,“ podotkl Čtvrtníček. Pak popisoval samotné natáčení. Řidič, který zkolaboval, podle něj nevěděl, že je filmován. „Když jsem mu to řekl, tak se mu ulevilo,“ dodal Čtvrtníček s tím, že kolaps mohly způsobit emoce.  

Třetím obžalovaným v této kauze je producent Jiří Kounický, podle kterého měli filmaři k dispozici všechna potřebná povolení. Pro zmíněnou scénku se ale rozhodli změnit místo natáčení z Papírenské ulice na přiléhající parkoviště, na které se povolení údajně nevztahovalo. „Chtěli jsme udělat scénku, která pobaví lidi a přispěje na charitu,“ zmínil Kounický.

Všichni tři se shodli na tom, že šlo rozpoznat, že policejní uniformy byly pouze rekvizity a neodpovídaly skutečným oděvům. Před soudem také zaznělo, že celé natáčení prošlo schvalovacím procesem České televize. Posledním obžalovaným v kauze je režisér Tomáš Svoboda, který dnes k přelíčení nepřišel.  

Soud nejprve obžalovaným trestním příkazem uložil za poškození cizích práv a přisvojení pravomoci úřadu tresty půl roku až jeden rok s podmíněným odkladem na dva roky. S tím však nesouhlasili obhájci, kteří podali tzv. odpor. Soud tak musí kauzu řešit při hlavním líčení. Podle trestního zákoníku obžalovaným hrozí až dva roky vězení.

Vydáno pod