Senát schválil vyšší výkupní ceny pozemků pro stavbu dálnic

Praha – Stát zřejmě bude moci majitelům nabízet vyšší cenu za výkup pozemků pro stavbu silnic a dálnic. Odhadní cenu bude moci zvýšit až šestnáctinásobně. Senát to schválil v rámci novely zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Teď zákon umožňuje zvýšit odhadní cenu jen na dvojnásobek, což podle vlády majitele pozemků nemotivuje k prodeji a výstavba dopravních staveb se tak prodlužuje.

Senát schválil vyšší výkupní ceny pozemků pro stavbu dálnic (zdroj: ČT24)

Novela předpokládá, že pokud se vlastníci pozemků rozhodnou prodat státu požadované pozemky dobrovolně, budou moci získat za čtvereční metr zemědělské půdy až 525 korun jako bonus k ceně stanovené znaleckým posudkem. Bonus ale bude klesat v čase, při dalších nabídkách už bude nižší. Cena zemědělské půdy i s bonusem nebude moci překročit tři čtvrtiny ceny stavebního pozemku v dané lokalitě.  

„Vycházet se vždy bude z konkrétní ceny pozemku stanovené znalcem. Šestnáctinásobek je maximální možné navýšení, které musí schválit ministr dopravy a týká se jen mimořádných případů. Ředitelství silnic a dálnic a další investorské organizace budou moci nabízet až osminásobek ceny pozemku, i to je ale výrazně lepší motivace pro majitele než současná výše bonusů,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Zákon nyní umožňuje vyplácet bonusy od osmi do 35 korun za čtvereční metr, tedy dvojnásobek odhadní ceny. To podle vlády „nemá dostatečný motivační účinek pro rychlé rozhodování vlastníků a uzavírání kupních smluv“.  

Některým senátorům však vadilo nastavení bonusu a tvrdí, že podmínky pro jeho vyplácení nejsou nastaveny průhledně. To by podle nich mohlo nahrávat korupci, pokud o výkupní ceně budou rozhodovat úředníci z Ředitelství silnic a dálnic. ODS se kvůli tomu neúspěšně snažila v zákoně stanovit, že šestnáctinásobek odhadní ceny by mohl platit jen pro prvních 30 dní od podání nabídky. Pro dalších 30 dní to měl být jen osminásobek a pro následujících 30 dní už pouze čtyřnásobek odhadní ceny.

Vydáno pod