Stonožky a mnohonožky by mohly mírnit bolesti u lidí

Olomouc – V jedu stonožek byla nedávno objevena látka, která dokáže tišit bolest. Sekret mnohonožek by zase mohl částečně chránit před malárií. Badatelé z celého světa se kvůli tomu sjeli na přírodovědeckou fakultu v Olomouci. Na konferenci hovoří především o roli těchto členovců v budoucnosti medicíny.

Vědci při zkoumání zjistili, že jedna ze složek jedu stonožky obsahuje látku, která dokáže tišit bolest. „Napadený živočich pak neuniká,“ podotkl Karel Tajovský z Biologického centra AV ČR. Jed je tvořen bílkovinou s pracovním označením SSM6A. „Jde o specifickou bílkovinu působící naprosto cíleně pouze na nervové dráhy, které zprostředkovávají informaci o bolesti,“ uvedl Tajovský. Látka tak může pomoci například při léčbě chronických bolestí.

Mnohonožky zase produkují extrémně hořké látky pro odpuzení predátorů. „To je možná další směr, kudy se pozornost vědců může upřít,“ řekl Ivan H.Tuf z katedry ekologie a životního prostředí. Sekret mnohonožek by mohl například částečně chránit před malárií.

Účinná látka tišící bolest byla objevena u stonožky druhu scolopendra subspinipes mutilans, která se vyskytuje v Číně. Zda stejnou látkou disponuje i jiný druh, vědci zatím neví. „Je pravděpodobné, že je i v jiných druzích, ale biomedicína vždy pracuje s jedním, aby byla látka identická,“ uvedl Ivan H.Tuf.

Cesta k přípravku, který by se dal koupit v lékárně, je ale ještě velmi dlouhá. Podle Tajovského může jít o roky, ale i desítky let. „Počítá se ale s tím, že jednou bude možné tuto látku připravovat synteticky. Šance na využití v humánní medicíně je tak velmi velká,“ dodal.

Mýtus o sto nožičkách

Název stonožky je pouze symbolický. Má totiž lichý počet článků, které nožičky nesou. Stonožka s padesáti články a tudíž stovkou nožiček proto neexistuje. „Pokud v přírodě uvidíte stonožku, která má sto nožiček, tak jí zřejmě minimálně dvě někdo utrhl,“ podotkl Ivan H.Tuf z katedry ekologie a životního prostředí. Kvůli velkému počtu nožiček se těmto členovcům v některých jazycích říká i tisícinožky.

Jed stonožek tlumí bolest (zdroj: ČT24)