Varování jsou passé: Premiér Válkovou chválí za poctivou přípravu zákonů

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka je spokojen s přípravou klíčové legislativy ministerstva spravedlnosti. Na inspekční návštěvě ministryně Heleny Válkové dostal příslib, že všechny tři prioritní novely, tedy občanský zákoník, insolvenční zákon a exekuční řád, vláda dostane během tohoto roku - sněmovna by je tedy mohla začít projednávat ještě letos. Sobotka dříve Válkové pohrozil, že jí v případě dalších personálních kauz hrozí odvolání.

Vedle ministra financí Babiše byla jinak navenek nenápadná Válková dosud mediálně nejsledovanějším členem vlády – a to především kvůli personálním neshodám a častou obměnou klíčových postů na ministerstvu. Vše začalo diskutovaným odvolání šéfa vězeňské služby Petra Dohnala a pokračovalo odvoláním první náměstkyně Hany Marvanové i náměstka pro vězeňství Pavla Šterna. Premiér Sobotka tehdy zdůraznil, že personální neshody házejí na vládu zbytečně negativní světlo a Válková by „mnoho dalších šancí mít nemusela“.

Při aktuální návštěvě byl ale jeho dojem výrazně lepší. „Já jsem po tom dnešku rád, že jsme nemuseli řešit žádné pseudokauzy. Nezabývali jsme se virtuální realitou, ale vedli jsme diskuzi o tom, co je pro občany důležitější, aby se domohli práva a v tomto státě neprofitovali různý gauneři,“ zmínil premiér.

Jediným personálním tématem se tak stalo potvrzení Šternova nástupce Vladimíra Zimmela. Právě on byl nominantem ČSSD. Válkovou prý uspokojily zejména jeho předchozí zkušenosti se zaváděním nových projektů.

Justice
Zdroj: ČT24

Novela občanského zákoníku, kterou chce ministerstvo spravedlnosti předložit vládě v září, přinese podle Válkové dílčí změny ve všech oblastech nového civilního práva. Týkat se bude úpravy právnických osob, právních jednání a promlčení, dědického, věcného i závazkového práva. Později chce ministerstvo připravit rozsáhlejší novelizaci, která má napravit „zbylé nedostatky“ zákoníku.

Vedle průběžné analýzy uplatňování nového občanského zákoníku v praxi si Sobotkova vláda zařadila do svého programového prohlášení prosazení zákona o státním zastupitelství, posílení dozoru nad činností exekutorů, přípravu nového občanského soudního řádu, zrychlení projednávání trestních věcí či reformu vězeňství.

Z legislativních změn zatím Válková zavedla úpravu advokátního tarifu, po které advokáti od začátku července dostávají nižší odměny za vymáhání drobných pohledávek. Novela podle ní omezí současnou praxi, která z vymáhání malých částek učinila výnosné podnikání na úkor sociálně slabých lidí.

Sobotkovy ministerské inspekce

  • Kultura: Premiér slíbil více peněz na opravy památek i na platy zaměstnanců. Šéfa resortu Daniela Hermana (KDU-ČSL) ocenil především za zavedení investičních pobídek pro filmaře.
  • Doprava: Ministr Antonín Prachař (ANO) dostal od Sobotky pochvalu za správné nastavení strategických priorit s ohledem na program vlády. Probírala se dostavba D11 a odstranění sesuvu na D8.
  • Školství: Ministerstvo školství dostalo za úkol připravit reformu základního i středního školství s ohledem na trh práce. Sobotka také ocenil energii a nasazení, se kterými se ministr Marcel Chládek (ČSSD) úřadu ujal.
  • Průmysl: Šéfa resortu Jana Mládka (ČSSD) Sobotka pochválil za aktivitu při jednání se zahraničními investory. Oba politici se shodli i na podpoře podnikání a dalším rozvoji jaderné energetiky.
  • Lidská práva: Při premiérově setkání s ministrem pro lidská práva a šéfem legislativní rady vlády Jiřím Dienstbierem (ČSSD) se bilancoval hlavně stav služebního zákona či názory na obecné referendum. Kladné body si Dienstbier vysloužil za boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení.
  • Zahraničí: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dostal pochvalu za vytvoření lepšího obrazu ČR a její lepší srozumitelnosti za hranicemi. Podle premiéra se mu podařilo rozhýbat standardní jmenování velvyslanců nebo komunikaci s prezidentem a ministerstvy.
  • Zemědelství: Premiér ocenil schválení novely zákona o potravinách a dotažení novely o spotřební dani. Šéfa resortu Mariana Jurečku (KDU-ČSL) požádal, aby Státní pozemkový úřad pečlivě přezkoumával všechny žádosti církví o vydání majetku.
  • Zdravotnictví: Ministr Svatopluk Němeček v očích premiéra začal rychle plnit vládní sliby, například navýšení plateb za státní pojištěnce nebo plánované zrušení regulačních poplatků.