Agentura rozdělí 825 milionů pro studenty na pobyt v zahraničí

Praha – Vysoké školy by měly v dohledné době dostat peníze z programu Erasmus+. Celkem se mezi ně rozdělí přes 30 milionů eur (cca 825 milionů korun). Tuzemská grantová agentura už podepsala smlouvu s Evropskou komisí. Program se zaměřuje především na vysokoškoláky, kterým pomáhá vycestovat na studia do zahraničí. Nově se ho však mohou účastnit i učitelé, učni, vedoucí mládeže, dobrovolníci nebo funkcionáři amatérských sportovních organizací.

Tuzemská grantová agentura dnes odeslala Evropské komisi podepsanou smlouvu stanovující celkovou dotaci více než 30 milionů eur a popisující podmínky čerpání, uvedla Iva Tatarková, ředitelka Domu zahraniční spolupráce, pod který agentura spadá. Nyní se začnou podepisovat smlouvy s univerzitami a dalšími příjemci, aby se jim mohly dotace poslat.

Evropská komise má lhůtu na poslání první splátky tři týdny, ale je možné, že to stihne dříve, uvedla Tatarková. Národní agentura má navíc povolení využít zůstatky z předchozích let. „Budeme je posílat příjemcům, kteří je potřebují, protože nemají dostatek vlastních prostředků,“ řekla ředitelka. 

Program Erasmus v Česku funguje od roku 1998. Na období 2014 až 2020 na něj navazuje rozšířený program Erasmus Plus, který je určen pro širší skupinu zájemců nejen z řad vysokoškolských studentů. Mohou se ho zúčastnit i učitelé, učni, vedoucí mládeže, dobrovolníci nebo funkcionáři amatérských sportovních organizací.

Studenti mohou v rámci programu Erasmus+ vyjíždět na zahraniční pobyty už od začátku června, takže vysoké školy se kvůli absenci smlouvy dostaly do problémů. Řada univerzit to řešila tak, že peníze poskytla z vlastních zdrojů a následně si je nechá proplatit. Například z Univerzity Karlovy do zahraničí odjelo jedenáct studentů, dalších 41 má odjezd naplánovaný do 15. srpna, sdělil mluvčí nejstarší české univerzity Václav Hájek.

Z Českého vysokého učení technického v Praze se v nejbližší době chystá vycestovat čtyři až pět studentů, uvedl rektor školy Petr Konvalinka. Pokud by je univerzita kvůli zpoždění peněz do zahraničí neposlala, sama by na to doplatila. „Ministerstvo školství vyplácí dotace mimo jiné na základě počtu studentů, kteří vycestovali, a už ho nezajímá, proč se tak nestalo,“ poznamenal. 

Podle Tatarkové neexistuje pevně stanovený termín, kdy musí být grantová smlouva podepsána. Vyjednávání, která probíhala od podzimu loňského roku, byla složitá především kvůli tomu, že jde o nový program. „Jde tam o více než třicet milionů eur, takže jsme byli velmi opatrní. Pečlivě jsme pročítali podmínky smlouvy a různě jsme to dolaďovali,“ uvedla. Vedle procedurálních podmínek se řešily i technické záležitosti, žádosti se totiž budou podávat jen elektronicky.