Hrozí silné bouřky, místy i záplavy, varují meteorologové

Praha – Do Česka se řítí dvě vlny silných bouřek. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahy, které platí pro většinu krajů již pro dnešní odpoledne, celou republiku potom budou bouřky ohrožovat znovu od pondělního dopoledne až do středy. Přívalové deště, které budou bouřky doprovázet, mohou podle meteorologů zaplavit níže položená místa.

VÝSTRAHY ČHMÚ NA SILNÉ BOUŘKY:

  • neděle 13:00–22:00: většina krajů s výjimkou Libereckého a Ústeckého – srážkové úhrny až 30 mm
  • pondělí 11:00 – středa 23:00: celá ČR – srážkové úhrny až 40 mm

Podle meteorologů zasáhnou Česko dvě bouřkové vlny. První se projeví především v jižní části Čech a na celé Moravě a ve Slezsku, druhá potom v celé zemi. Do Česka se ze západní Evropy blíží zvlněná studená fronta, která by měla dorazit v úterý. Před ní ještě proudí teplý a vlhký vzduch od jihovýchodu. Z první části bouřek může podle meteorologů napršet až 30 milimetrů. V dalších dnech mohou být srážkové úhrny ještě o deset milimetrů vyšší.

Protože bude bouřky provázet přívalový déšť, hrozí na níže položených místech záplavy. Podle Michala Žáka z ČHMÚ však pravděpodobně nezpůsobí takové škody jako přívalové deště na počátku tohoto týdne. „Stupeň výstraha je pouze nejnižší z třístupňové škály. Silné bouřky, které nás zasáhly počátkem týdne, byly hodnoceny stupněm 'vysoký',“ poukázal.

Počasí se zklidní až ve druhé polovině týdne, ale natrvalo se nevyjasní. Od západu bude přecházet pouze v občasný déšť, častěji přitom bude pršet ve východní části republiky. Následovat však má nejteplejší týden druhé poloviny prázdnin.

Michal Žák: Bouřky pravděpodobně nebudou tak silné jako před týdnem (zdroj: ČT24)