Stát zlikviduje skládku, která je brzdou obchvatu Frýdku-Místku

Frýdek-Místek - Vláda Bohuslava Sobotky zařadila mezi své priority likvidaci staré skládky nebezpečných odpadů ve Frýdku-Místku zvané Skatulův Hliník. Lokalita, kam po desítky let vozil podnik Válcovny plechu nejrůznější průmyslový odpad včetně chemikálií, stojí na trase plánovaného obchvatu Frýdku-Místku. Sanace rozsáhlé skládky je podmínkou této velmi důležité dopravní stavby, na kterou obyvatelé města pod Beskydami čekají přes dvacet let.

Skládka Skatulův Hliník patří mezi staré ekologické zátěže, stát její odstranění dlouho odsouvá. Naposledy v roce 2006, kdy měla být její likvidace součástí takzvané ekologické superzakázky, která ale byla nakonec zrušena. Vláda nyní slíbila nebezpečné odkladiště řešit. Ministerstvo financí už oznámilo, že vypíše na sanaci výběrové řízení. Náklady odhaduje na asi tři čtvrtě miliardy korun.

Skládka, která leží kousek za městem, zabírá plochu asi 33 tisíc metrů čtverečních a sahá místy až do šestimetrové hloubky. Kdysi tam bylo ložisko cihlářských hlín, proto se toto místo jmenuje Skatulův Hliník. Válcovny plechu tam v letech 1950 až 1988 navážely bez speciálního těsnění nebo zabezpečení proti průsakům do podzemních vod až statisíce tun průmyslových odpadů včetně zelené skalice, dehtů, neutralizovaných i kapalných kalů. Po privatizaci někdejší Karlovy huti se stát zavázal, že skládku zlikviduje. Dosud se tak nestalo. Hrozí přitom kontaminace podzemních vod.

Vzhledem k tomu, že dlouho očekávaný obchvat města by se měl začít stavět v příštím roce, je nejvyšší čas začít s čištěním Skatulova Hliníku. Bez toho by dopravní stavba vzniknout nemohla. Vybudování obchvatu by mělo trvat čtyři roky, podobně i odtěžení a rekultivace skládky. „Stavební práce mohou probíhat i současně, jedna stavba by neměla brzdit druhou. V prostoru, kde se střetnou, to ale bude náročnější,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Sanaci skládky, která stojí na trase plánované silnice, vláda zařadila mezi jednu z osmi priorit v Moravskoslezském kraji.

Stát zlikviduje skládku, která brzdí obchvat Frýdku-Místku (zdroj: ČT24)