Koaliční strany budou o služebním zákonu jednat s opozicí

Praha – Koaliční strany budou o služebním zákonu jednat i s opozicí, první schůzka má proběhnout už zítra ve sněmovně. Zúčastní se jí dva zástupci z každé sněmovní strany. Do příštího pátku pak chce mít koalice jasno o dalším postupu. Služební zákon je sice ve sněmovně ve třetím čtení, TOP 09 a ODS ale hrozí vleklými obstrukcemi, pokud vládní strany nepřistoupí na jejich podmínky. Sněmovní schůzi se zatím koalice přerušovat nechystá.

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) nepovažuje dnešní dohodu za nic překvapivého, koalice podle něj s opozicí jednala opakovaně. „Stejně tak jsme ochotni jednat dále, takže počítáme s tím, že se sejdeme se všemi opozičními stranami a budeme se snažit samozřejmě zjistit, kde je možnost dohody,“ řekl po jednání novinářům s tím, že by se mělo ukázat, jestli obstrukce pravicové opozice nejsou samoúčelné.

„Opozici bychom mohli vyjít vstříc například ve věci větší prostupnosti lidí zvenčí do státní sféry, nejen ze samosprávy, ale i z akademické sféry nebo z mezinárodních organizací,“ uvedl Dienstbier ve Studiu ČT24. Naopak prý není příliš představitelné,  že by se zrušilo generální ředitelství státní služby, protože to je zásadní koncepční záležitost.

Pravicová opozice své požadavky již dříve formulovala takto: První podmínkou ODS a TOP 09 je zrušení institutu generálního ředitelství na Úřadu vlády. Druhou je otevřenost státní správy pro úředníky samosprávy i odborníky z akademické obce. Třetím požadavkem je zachování funkce náměstků na ministerstvech v dosavadní podobě. Čtvrtou podmínkou je, aby se ochrana garantovaná zákonem vztahovala jen na ty úředníky, kteří pracují ve státní správě déle než čtyři roky.

Opozice zřejmě skončí s obstrukcemi

„Naše obstrukční taktika směřovala k tomu, abychom s vládou jednali a abychom ten návrh zákona, který je podle nás špatný, společně vylepšili. Takže já to vnímám jako dobrou zprávu,“ kvitoval zítřejší schůzku šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Pokud prý budou jednání s koaličními stranami skutečně vážná, je ODS připravena od obstrukcí upustit. Podle Stanjury přesahuje návrh zákona asi čtyři volební období, proto není možné, aby ho koaliční strany protlačily silou. „Současně se musí debatovat i o doprovodném zákonu, protože i tam jsou desítky chyb,“ dodal Stanjura. Tzv. změnový zákon je ve sněmovně ve druhém čtení.

Podle místopředsedy poslanecké sněmovny Petra Gazdíka (TOP 09) jde ze strany koalice o výrazný posun, za který by chtěl stranám poděkovat: „Na to, že jde o jeden z nejzásadnějších zákonů, které sněmovna v tomto volebním období projedná a který ovlivní životy všech občanů na desítky let dopředu, protože každý občas chodí na úřad, byl zákon šitý horkou jehlou, je špatný a je potřeba, abychom se na něm dohodli všichni,“ tvrdí Gazdík. Také podle něj není důvod pokračovat v obstrukcích, jestliže koalice říká, že je zákon připravena změnit.

Podle Jourové není přijetí zákona k 1. lednu ultimátum

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) poznamenala, že termín 1. ledna 2015, od kdy má být norma účinná, je zatím v dohodách s Evropskou unií přísně dán. Když nebude dodržen, nebude mít Česko schválené operační programy, a přijde tak o evropské peníze. Jourová si ale myslí, že kdyby se o věci začalo s EU jednat, mohl by se najít prostor pro posunutí termínu. Zatím se ale žádná jednání nechystají.

Koaliční vláda sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců počítala s tím, že jejich verze služebního zákona bude účinná od začátku příštího roku. Na tento termín se v minulosti odvolávala i s tím, že je to požadavek Evropské unie. Někteří opoziční představitelé to ale zpochybňovali a tvrdili, že Unii jde spíše o kvalitu zákona než termín jeho přijetí.

Jasno má být do příštího pátku

Koalice chce mít do týdne jasno, zda se podaří sblížit její názory s opozicí: „Dneska jsme se shodli interně, v rámci koalice, že bychom se chtěli pokusit dosáhnout dohody o dalším postupu do příštího pátku,“ uvedl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Na dnešní koaliční diskusi zazněla i varianta, že by koaliční strany zkusily služební zákon protlačit sněmovnou přes odpor opozice. Byla ale prý velmi rychle zavrhnuta.

Předseda lidoveckých poslanců Jiří Mihola míní, že požadavky opozice nesmí být diktátem. Rád by také viděl její připomínky zapracované do paragrafového znění návrhu. Po dnešním jednání také jako jediný vyjádřil přesvědčení, že v pátek na sněmovní schůzi zazní návrh na přerušení jednání. Na koaliční schůzce se ale o takové možnosti prý nejednalo.

Vydáno pod