Premiér přislíbil armádě víc peněz už na příští rok

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce navýšit rozpočet ministerstva obrany pro příští rok na 43,5 miliardy korun, letošní rozpočet ministerstva je zhruba 42 miliard. Řekl to na setkání se šéfem resortu Martinem Stropnickým (ANO). Sobotka po inspekční návštěvě také ocenil, že vedení resortu zlepšuje své hospodaření a řeší některé nevýhodné smlouvy.

„Pokládám za velmi důležité, aby se v poslední fázi vyjednávání o státním rozpočtu na příští rok podařilo dosáhnout navýšení rozpočtu ministerstva obrany na 43,5 miliardy korun,“ prohlásil Sobotka. Armáda by si ale představovala, že by její rozpočet měl být minimálně 50 miliard korun ročně. Sobotka potvrdil, že cílem vlády je zvýšit rozpočet obrany do roku 2020 na 1,4 procenta hrubého domácího produktu. V současnosti je těsně nad jedním procentem.

Premiér také Stropnického pochválil, že se snaží najít v resortu úspory či prodávat nepotřebný majetek. „V minulosti tu byla celá řada korupčních kauz, jsem rád, že se za posledních šest měsíců žádná podivná či pochybná kauza neobjevila,“ uvedl Sobotka s odkazem na některé nevýhodné smlouvy.

Stropnický uvedl, že se z letošního rozpočtu ministerstva (zhruba 42 miliard korun) podařilo ušetřit 1,3 miliardy. „Například jsme zrušili plánovanou realizaci investic, které jsme nepovažovali za nezbytné,“ vysvětlil ministr. Armáda podle něj prodala nepotřebný majetek za čtvrt miliardy korun a zároveň je připraven prodej nevyužitých kasáren či ubytoven ve stejné hodnotě. 

Voják zraněný v Afghánistánu rehabilituje

Ministr obrany zároveň informoval o zdravotním stavu vojáka, který utrpěl zranění při střelbě nedaleko vojenské základny Bagrám. „Situace stran zranění je stabilní. Rehabilitace pokračuje, ale chce to čas. “Není tam žádné ohrožení nebo zhoršení stavu," uvedl Stropnický. Voják se nyní léčí v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Při útoku ručními a protitankovými zbraněmi utrpěl středně těžká zranění.

Armádě se v poslední době podařilo alespoň zčásti udat nepotřebné bitevníky L-159. Aero Vodochody, které prodej zprostředkovává, uzavřelo před dvěma týdny smlouvu o prodeji až 28 letatel s americkou firmou Draken International. Za celkem 72 bitevníků armáda v minulosti zaplatila 51 miliard korun. Nepotřebné stroje se už mnoho let snaží prodat.

Premiér zavítal na ministerstvo obrany necelý měsíc poté, co česká armáda po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu zaznamenala největší ztráty ve své novodobé historii. Atentát si vyžádal pět mrtvých vojáků, čeští představitelé ale ujišťovali, že na vysílání vojáků do zahraničních misí tato tragédie vliv mít nebude.

Sobotkovy ministerské inspekce

  • Kultura: Premiér slíbil více peněz na opravy památek i na platy zaměstnanců. Šéfa resortu Daniela Hermana (KDU-ČSL) ocenil především za zavedení investičních pobídek pro filmaře.
  • Doprava: Ministr Antonín Prachař (ANO) dostal od Sobotky pochvalu za správné nastavení strategických priorit s ohledem na program vlády. Probírala se dostavba D11 a odstranění sesuvu na D8.
  • Školství: Ministerstvo školství dostalo za úkol připravit reformu základního i středního školství s ohledem na trh práce. Sobotka také ocenil energii a nasazení, se kterými se ministr Marcel Chládek (ČSSD) úřadu ujal.
  • Průmysl: Šéfa resortu Jana Mládka (ČSSD) Sobotka pochválil za aktivitu při jednání se zahraničními investory. Oba politici se shodli i na podpoře podnikání a dalším rozvoji jaderné energetiky.
  • Lidská práva: Při premiérově setkání s ministrem pro lidská práva a šéfem legislativní rady vlády Jiřím Dienstbierem (ČSSD) se bilancoval hlavně stav služebního zákona či názory na obecné referendum. Kladné body si Dienstbier vysloužil za boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení.
  • Zahraničí: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dostal pochvalu za vytvoření lepšího obrazu ČR a její lepší srozumitelnosti za hranicemi. Podle premiéra se mu podařilo rozhýbat standardní jmenování velvyslanců nebo komunikaci s prezidentem a ministerstvy. 
  • Zemědělství: Premiér ocenil schválení novely zákona o potravinách a dotažení novely o spotřební dani. Šéfa resortu Mariana Jurečku (KDU-ČSL) požádal, aby Státní pozemkový úřad pečlivě přezkoumával všechny žádosti církví o vydání majetku.
  • Zdravotnictví: Ministr Svatopluk Němeček v očích premiéra začal rychle plnit vládní sliby, například navýšení plateb za státní pojištěnce nebo plánované zrušení regulačních poplatků. 
  • Spravedlnost: Na inspekční návštěvě ministryně Heleny Válkové (ANO) dostal premiér příslib, že všechny tři prioritní novely, tedy občanský zákoník, insolvenční zákon a exekuční řád, vláda dostane během tohoto roku. Válková také dostala pochvalu za poctivou přípravu zákonů.
  • Místní rozvoj: S ministryní Věrou Jourovou (ANO) premiér probíral zejména čerpání peněz z evropských fondů. V září a v říjnu by vláda měla začít vyjednávat o schválení nových operačních programů. Největším problémem je podle Sobotky dotahování skluzu v čerpání po minulých vládách. 
  • Sociální věci: Při setkání s ministryní Michaelou Marksovou hovořil premiér o postupu při rušení druhého pilíře důchodové reformy. Ministryni pochválil za valorizaci penzí a za prosazení porodného i na druhé dítě, upozornil také na pokračování smlouvy s firmou provozující systém na vyplácení sociálních dávek.
  • Životní prostředí: Po setkání s ministrem Richardem Brabcem (ANO) označil premiér za nejdůležitější problém čerpání evropských peněz.