ADRA pořádá na západní Ukrajině letní tábory pro chudé školáky

Mukačevo - Dobrovolníci z Česka se prostřednictvím neziskové organizace ADRA měsíc věnovali chudým dětem z Mukačeva na Zakarpatské Ukrajině. Společně s tamní školou se snažili zpříjemnit léto školákům ze sociálně slabých rodin, které žijí na okraji společnosti. ADRA pomáhá na západě Ukrajiny řadu let.

Tábor na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Více než šedesát procent mukačevských školáků žije v rozvrácených rodinách, rodiče nemají práci, nemají z čeho živit rodiny, přitom tam nefungují sociální služby, zemi sužuje ekonomická krize a válka na východě. Díky českým dobrovolníkům přesto strávilo šedesát dětí z Mukačeva pěkný měsíc. „Každý den jsme dětem připravili tematicky zaměřený program. Jednou třeba olympijský den, pak den Harryho Pottra nebo safari,“ vysvětlovala devatenáctiletá studentka Adriana Smilowská, která se nedávno vrátila domů.

ADRA je v současné době zapojená do desítek zahraničních projektů, ten na Ukrajině je ale výjimečný. V Mukačevu, ve kterém pořádala tábor už podeváté, si už vychovala spolupracovníky. Letos se do letního pobytu zapojilo i pět studentů tamní univerzity, kteří by měli v příštích letech organizaci letních táborů převzít. „Reagujeme na situaci na Ukrajině, která je ještě tíživější než dříve kvůli nastupující válce na východě. Pomáháme aspoň letními tábory - zajistíme dětem třikrát denně kvalitní stravu a dobrovolníky, kteří se k nim skloní, věnují se jim a snaží se mírnit jejich utrpení,“ uvedl organizátork táborů v Mukačevě Karel Folwarczny.

Díky sponzorům měli dobrovolníci zdarma bydlení, jídlo a pojištění. Cestu si museli platit sami. „Odvezla jsem si více než peníze, dobrý pocit, že lidé, kteří mají tak těžký život, dokážou být velmi srdeční a šťastní díky jakékoliv pomoci,“ uvedla studentka Adriana, která byla na Zakarpatské Ukrajině počtvrté. Pomáhat tam chce i nadále.