Nedobrovolně sterilizované ženy by mohly dostat odškodné

Praha – Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier společně s Českým helsinským výborem připravuje zákon o odškodnění nedobrovolně sterilizovaných lidí. Informují o tom Lidové noviny. Norma by se podle deníku měla týkat hlavně žen, kterým lékaři zákrok provedli mezi lety 1972 a 1991. Přijetí zákona bude zřejmě jen formalitou. Kromě koaličních předkladatelů s ním totiž souhlasí i opozice.

Ženy, kterým nedobrovolný zákrok navždy znemožnil mít další děti, by mohly dostat odškodné 100 až 150 tisíc korun. Podle Úřadu ministra pro lidská práva by se jich o peníze mohla přihlásit asi tisícovka. „Cílem je odškodnění za zásadní zásah státu do tělesné integrity obětí, který proběhl bez jejich svobodného souhlasu,“ komentovala mluvčí úřadu ministra pro lidská práva Jarmila Balážová. 

Základní principy zákona už jsou známé. Měl by se týkat všech žen, které byly nedobrovolně sterilizovány už za dob minulého režimu, a to zejména mezi lety 1972 až 1991, kdy platila vyhláška umožňující ženám vyplatit 10 tisíc korun za ukončení plodnosti. Často byl ale souhlas podepsán v bolestech na porodním sále a ženy mnohdy přesně nevěděly, jaké důsledky pro ně jeden podpis bude mít. 

Nedobrovolně sterilizované ženy by mohly dostat odškodné (zdroj: ČT24)

Kolika ženám lékaři zákrok provedli, zatím není známo. Podle odhadů jich ale mohly být až desítky tisíc. Nejčastěji to byly romské ženy, oběťmi se ale stávali i muži – mnohdy pacienti psychiatrických zařízení. O odškodnění se ovšem přihlásí jen zlomek poškozených. „Mnozí již zemřeli. Z těch, kteří stále žijí, zase hodně lidí ztrácí i poslední zbytky důvěry v úřady. Je tedy pravděpodobné, že by se o odškodnění nepřihlásili,“ uvedla ředitelka Českého helsinského výboru Lucie Rybová.