Další kolo přidělování dotací na kotle: Moravskoslezský kraj má 60 milionů

Ostrava – Obyvatelé Moravskoslezského kraje mohou od 1. srpna už pošesté žádat o dotace na nové kotle ve svých domech. Hejtmanství na to uvolnilo 30 milionů korun, stejnou částku poskytne ministerstvo životního prostředí. Lokální topeniště jsou významným zdrojem znečištění v kraji, výměnou starých kotlů na tuhá paliva za moderní a ekologičtější vytápění chtějí vyzyvatelé snížit o stovky tun množství polétavého prachu v ovzduší.

Hned v prvních hodinách výzvy přišlo na moravskoslezské hejtmanství více než sto žadatelů, během dne dalších sto. Podle typu zvoleného kotle mohou dostat 15 až 60 tisíc korun, maximálně ale polovinu pořizovací ceny. Podobně jako v předchozích výzvách mohou uspět v případě, že si vyberou plně automatické kotle třetí a vyšší emisní třídy, zplyňovací kotle nebo atmosférické a kondenzační kotle na zemní plyn.

Peníze z této výzvy postačí zhruba na 1200 nových kotlů. V dosavadních pěti výzvách využilo nabídky dotace asi 5 tisíc lidí, stát a kraj za to zaplatil asi dvě stě dvacet milionů korun. Podle údajů statistiků však je v Moravskoslezském kraji ještě asi 55 tisíc domácností, které používají nevyhovující kotle.

Kampaň za nové kotle
Zdroj: ČT24

Na plošné řešení je potřeba 4 až 5 miliard

„Dotace na kotle mají jistě význam, dobrá je každá koruna. Efekt na bezprostřední okolí těch topenišť je rychlý a jednoznačný. Na plošné řešení by však bylo potřeba 4 až 5 miliard korun. Bylo by jen spravedlivé, kdyby tyto peníze šly k lidem, protože podobnou částku dostaly velké průmyslové podniky,“ uvedl Petr Jančík z Katedry ochrany životního prostředí Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Zdůraznil, že při použití moderního kotle s dobrým spalováním uniká do ovzduší až desetkrát méně polétavého prachu než při spalování v zastaralém kotli na tuhá paliva.

Ministerstvo životního prostředí k téměř plošnému řešení směřuje. Na dotace na výměnu kotlů v domcích chce získat 9 miliard korun z evropských zdrojů. „Budeme o tom jednat s Evropskou komisí. Odhaduji, že do konce roku by mohlo být jasno, jestli je tento záměr reálný,“ řekl České televizi ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO. V případě úspěchu by mohlo na změnu vytápění dosáhnout až 200 tisíc majitelů nemovitostí. „Velká část peněz by pak šla právě do Moravskoslezského a také Ústeckého kraje,“ slíbil ministr.

Nová legislativna asi staré kotle zakáže

Záměrem ministerstva je, aby do roku 2022 staré kotle z českých domícností zcela vymizely. „Majitelé nemovitostí by měli nabídku dotací na změnu vytápění nemovitostí rychle zvážit právě i s ohledem na to, že v průběhu příštích let se tomu stejně nevyhnou, protože jejich kotel nebude emisně vyhovovat nové legislativě,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík. Lidé, kteří o dotaci požádají, by měli do dvaceti dnů dostat odpověď, jestli uspěli. Pak mají devět měsíců na změnu vytápění. Peníze dostanou do třiceti dnů po podpisu smlouvy o poskytnutí dotace. Termín ukončení žádostí je do konce roku. Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák z ČSSD ale uvedl, že příjem žádostí skončí, jakmile bude vyčleněná suma vyčerpána. Vzhledem k tomu, jaký byl o dotaci zájem hned první den, je pravděpodobné, že to bude dříve než do Vánoc, podobně jako tomu bylo i při předchozích výzvách.

Vzduch nezná hranice

Některé obce navázaly na kotlíkové dotace nabídkou bezúročných půjček. Například Klimkovice mají díky tomu nové kotle už v polovině domácností. S nabídkou půjčky ve výši 30 tisíc korun teď přišla také bohumínská radnice. „Problém však je, že vzduch nezná hranic. Můžeme tady dělat všechno možné, ale snažit by se měli i naši sousedé,“ narážel senátor a starosta Bohumína za ČSSD Petr Vícha na to, že špatný vzduch v pohraničí Moravskoselzského kraje nezpůsobuje jen tamní průmysl, doprava či staré kotle domkařů, ale že přichází i od polských sousedů, a to zvláště z lokálních topenišť. Potvrdil to nedávný česko-polský průzkum. „Bylo to pro mne velkým překvapením. Je to důsledek toho, že právě v polském pohraničí je hodně velký klastr lokálních topenišť. Vzniká tam velký mrak znečištění, který má dosah až k nám. Polské orgány už hledají podobnou cestou jako české,“ uvedl Jančík. Potvrdil to i ministr Brabec.

Dotace na výměnu kotlů

V Moravskoslezském kraji jde o šestou výzvu, v celém Česku bylo dvanáct „kotlíkových“ akcí, na které dal stát a kraje asi 450 milionů korun.

Ministerstvo životního prostředí a Moravskoslezský kraj vyčlenily na aktuální dotace každý 30 milionů. Uzávěrka žádostí je do konce roku.

Při předchozích výzvách si vyměnilo kotle asi 5 tisíc lidí z Moravskoslezského kraje, dotace dosáhly asi 220 milionů korun.

Podle Českého statistického úřadu má nevyhovující kotle v kraji ještě asi 55 tisíc domácností.

Dotace na ekologické kotle
Zdroj: ČT24