Právo: Hercegová zastavila vyšetřování korupce, kde figuroval i Janoušek

Praha - Protikorupční policie podle deníku Právo podezírá vlivnou pražskou žalobkyni Janu Hercegovou z krytí lobbisty Romana Janouška. Hercegová jako šéfka pražského městského státního zastupitelství podle kriminalistů zastavila probíhající vyšetřování údajné korupce při prodeji bytů v roce 2009. Ona sama vinu odmítá, s Janouškem se prý vůbec nezná.

Prodej pražských bytů: Hercegová prý kryla Janouška (zdroj: ČT24)

Jana Hercegová je po Liboru Grygárkovi další vlivné jméno české justice, které mohlo krýt záda vlivným lobbistům: V říjnu 2009 začal protikorupční útvar vyšetřovat úředníky z radnice Prahy 1. Měl podezření, že lukrativní byty v centru metropole prodávali za polovinu tržní hodnoty, a to výměnou za úplatky. Podle Práva měl z této trestné činnosti mimo jiné profitovat i podezřelý Roman Janoušek.

Právě Janoušek si totiž podle kriminalistů pravděpodobně jeden z bytů tímto způsobem koupil. Na účet úředníků přitom měla přistát nemalá částka - 20 procent z tržní hodnoty bytu. Důkazy ale chyběly - policisté je chtěli sesbírat sledováním prodejů dalších bytů. V tu chvíli se do kauzy ale podle kriminalistů vložila Hercegová - a celé vyšetřování, jak píše Právo, stopla.

„Ze strany podezřelé bylo konstatováno, že dosud nejsou důvody pro zahájení úkonů trestního řízení a aby prověřování informace nadále pokračovalo ještě před zahájením úkonů,“ konstatuje podle Práva policie.

Údajný korupční systém prodeje bytů se potom rázem zastavil - a nebylo tak co vyšetřovat. Policie pracuje s verzí, že Hercegová rozplétání kauzy nastavila stopku kvůli úzkým kontaktům s Liborem Grygárkem, který už v jiné kauze čelí obvinění za pomoc právě Romanu Janouškovi.

Citace Právo:

Podezřelá Jana Hercegová informuje podezřelého Libora Grygárka, že příslušníci policie u ní byli a že je s těmi byty vyhodila, další měli probrat osobně.

„Městská státní zástupkyně odmítá, že by kdykoliv kryla trestnou činnost kohokoliv. Navíc osoby pánů Hrdličky a Janouška vůbec nezná. Nikdy s nimi nebyla v žádném kontaktu,“ tvrdí mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Grygárek kauzu prodeje bytů označil za účelovou fabulaci policie, o které mu není nic známo. I když je policejní spis týkající se této kauzy starý několik let, Hercegovou kriminalisté stále neobvinili.