Vypráví o Romech v Osvětimi: Nesmíš zapomenout, říkala mi babička

Osvětim/Praha - Noc z 2. na 3. srpna 1944 se tučně zapíše do dějin romského holocaustu během nacistického teroru za 2. světové války - ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Březinka totiž  v plynových komorách zemřelo 2897 Romů a Sintů ze 14 zemí, mezi nimi i řada romských obyvatel z Čech a Moravy. Vesměs se jednalo o staré a nemocné jedince, o ženy a děti. Jako Den národní památky Romů je proto připomínán právě 3. srpen.

Nacisté tehdy rozhodli o likvidaci takzvaného cikánského tábora z obav z postupující Rudé armády směřující k Osvětimi. „Pro Romy a Sinty z celého světa je (Osvětim) tím, co nás spojuje. Jsme tu a spojuje nás bolest, vzpomínka na vraždění, vzpomínka na naše zemřelé, spojujeme se jako národ,“ řekl Roman Kwiatkowski, předseda Sdružení Romů v Polsku, během sobotní pietní akce, na kterou se sjelo asi 1000 lidí z různých zemí Evropy včetně Česka. U pomníku připomínajícího povražděné Romy položili věnce a složili hold obětem nacistické továrny na smrt.

Krystyna Gilová, která jako malé dítě za války přežila protiromský pogrom v jihopolské Szczurowé, zavzpomínala, jak ji babička každý rok brala na místa, kde nacisté povraždili skoro celou její rodinu. „Říkala mi: Já umřu, ty zůstaneš. Nesmíš zapomenout,“ zdůvodnila, proč i ona přijela do Osvětimi vyprávět mladým lidem o hrůzách, které zažila.

Pietní akt v Letech u Písku
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Rasový nepřítel číslo dvě

„Cikáni a cikánští míšenci“ byli pro nacisty hned po Židech rasovým nepřítelem číslo dvě. V hitlerovském Německu i v zemích pod nadvládou Třetí říše byli tedy Romové perzekuování a deportováni do různých druhů táborů. Čeští a moravští Romové byli soustřeďování v kárně-pracovních táborech v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku, které byly otevřeny v srpnu 1940.

Tzv. konečné řešení cikánské otázky pak přinesl rozkaz šéfa SS Heinricha Himmlera z prosince 1942 o deportaci Romů do Osvětimi, kde je většinou čekala smrt. Takzvaný cikánský tábor „B II e“ v Osvětimi II.- Březince tvořilo 32 dřevěných budov na ploše 150 krát 170 metrů. V budovách pro 300 až 400 lidí se jich tísnilo až 1200.

V genocidních mašinériích nacistického Německa zahynulo za druhé světové války celkem téměř 90 procent českých a moravských Romů.

Na rozdíl od jiných koncentračních táborů nebyli Romové zařazováni do pracovních komand mimo tábor a rodiny také žily jako například v židovském rodinném táboře pohromadě. To je však nijak neuchránilo od nacistických zvěrstev. „I Romové byli předmětem zrůdných lékařských pokusů Mengeleho. Zvlášť se soustředil na romské těhotné ženy a romské děti,“ dodal historik Jaroslav Šebek.

Starosta podplatil německé úředníky, aby zachránil romskou dívku

V Česku je dnes jednou z posledních romských pamětnic, která přežila holocaust, 86letá Emilie Machálková. Během deportací Romů byla velká část její rodiny odvezena do Osvětimi. Jí samotné se za pomoci sousedů a přátel podařilo transportu do koncentračního tábora uniknout a vyhnula se i nucené sterilizaci. Natáčela s ní Edita Horáková.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

„Bylo naše štěstí, že jsme bydleli v Nesovicích u Bučovic. Pan starosta jezdil na gestapo do Brna tak dlouho a myslíme, že za nás i zaplatil (i Němci se dali podplatit), že nás z transportu vyňali. Chvála bohu jsme přežili, ale ze zbytku naší rodiny se nikdo nevrátil. Maminčini bratři, její otec, mí bratranci a sestřenice. Celkem třicet lidí. Na to nejde zapomenout,“ přidala Emilie Machálková osobní vzpomínku při příležitosti konference na téma romského holocaustu, jež se před dvěma lety uskutečnila na půdě Poslanecké sněmovny.

Vydáno pod