Červencové požáry si vyžádaly devět mrtvých, nejvíce od roku 2011

Praha - Letošní suché léto s sebou přináší zvýšené riziko výskytu požárů. Tuzemští hasiči k nim během července vyjížděli ve více než 1700 případech. Počet devíti mrtvých a jedné stovky zraněných činí z července v tomto ohledu nejtragičtější měsíc od roku 2011. Nejčastěji musely hasičské sbory zasahovat při požárech v přírodním prostředí.

„Úplně nejtragičtějším dnem byl poslední červenec, kdy při požárech zemřeli čtyři lidé,“ uvedla Nicole Zaoralová, tisková mluvčí HZS ČR. V tento den jednak došlo k dopravní nehodě s následným požárem osobního a nákladního automobilu v okrese Pelhřimov na silnici I/19, při které zemřeli 3 lidé, a jednak se jeden člověk stal obětí nočního požáru v bytě na jindřichohradeckém sídlišti Vajgar.

Tragická nehoda na Pelhřimovsku z 31. července
Zdroj: ČT24/HZS Kraje Vysočina

„Hasiči v létě nejčastěji vyjíždějí k požárům v přírodním prostředí, těch bylo 971. V horkém a suchém počasí je to běžná statistika. Mezi typicky letní zásahy hasičů patří požáry travních a lesních porostů od neopatrně rozdělaných táborových ohníčků nebo nedopalků cigaret, často se také vznítí porost od výfuku nevhodně zaparkovaného automobilu,“ dodala Nicole Zaoralová.

Co se týče červencových požárů budov, největší škody vznikly následkem požáru hangáru s letadly v obci Bystřice–Nesvačily na Benešovsku. Jeho příčina je stále v šetření, škody přesáhly částku 12 milionů korun.

Také loňský červenec byl hodně suchý a přišlo při něm kvůli požárům o život sedm osob. Naproti tomu předloni, kdy byl první prázdninový měsíc ve znamení deštivého počasí, čítala statistika jen jeden zmařený život.