BIS odmítá, že by od ní unikaly informace k Nagyové

Praha - Bezpečnostní informační služba se poprvé vyjádřila ke kauze Nagyová. Podle rozvědky je vyloučené, aby od ní unikaly informace k manželce expremiéra Petra Nečase. Podle obvinění přitom Jana Nagyová, dnes Nečasová, předávala zprávy z tajné služby lidem z okolí lobisty Ivo Rittiga. Celá kauza je stále v režimu utajení, a tak se policie odmítá k obvinění vyjadřovat.

Údajný policejní důkaz o úniku informací z BIS a ohrožení zájmů státu zachytilo odposlouchávací zařízení v místnosti, kde Ivo Rittig vedl jednání. Toto zařízení prý zjistilo, že měla Rittigovi utajované informace dodávat přímo tehdejší šéfka Nečasova kabinetu Nagyová. BIS ovšem odmítá, že by její zprávy unikaly k Nagyové: „My nemáme žádný náznak toho, že by ze služby k paní Nagyové nebo do okolí pana Rittiga unikaly nějaké naše zprávy nebo informace,“ tvrdí mluvčí BIS Jan Šubert.  

Policie zatím neřekla, odkud přesně Nagyová zmíněné informace měla. Média spekulovala, že mohly pocházet od šéfa úřadu vlády Lubomíra Poula anebo expremiéra Nečase. Jenže ani jeden z nich nebyl v případu obviněn. Celý vyšetřovací spis je navíc tajný – žalobci by prý rádi odtajnili celý spis, s tím ale nesouhlasí sama BIS.  

Jasné není ani to, jaké informace měla Nagyová (dnes Nečasová) konkrétně předávat. Policie kvůli ohrožení utajovaných skutečností kromě Rittiga a Nečasové stíhá i advokátyTomáše Jindru a Davida Michala. Ivo Rittig ale obvinění odmítá s tím, že je to čistá spekulace, a také podle advokáta Jany Nečasové Eduarda Bruny nejsou důkazy tak jednoznačné, aby ji usvědčovaly.  

Žalobci vyčlenili tuto kauzu k samostatnému projednání (zdroj: ČT24)

Žalobci tento týden oddělili kauzu BIS z celkového spisu Nagyová a vyčlenili ji k samostatnému projednání. Podle právníků to znamená, že případ může jít brzy před soud. V této kauze podle dřívějších informací žalobců hrozí za trestný čin ohrožení utajované informace třem obviněným až 3 roky vězení, v jednom případě je horní sazba až 8 let.

V jiné části kauzy dostala Nečasová roční podmínku

Stejný postup zvolili žalobci také v případu údajného zneužití vojenské rozvědky. Případ vyloučili z ostatních kauz v polovině května. Advokáti proti rozdělení kauzy podali stížnost, která byla na začátku června zamítnuta. O několik dní později pak soud obdržel obžalobu a na konci června trestním příkazem uložil Nečasové roční podmínku. Soud také rozhodl o zastavení trestního stíhání zpravodajce Jana Pohůnka a případy zbylých dvou obžalovaných v kauze, šéfů VZ Ondreje Páleníka a Milana Kovandy, postoupil k vyřešení ministerstvu obrany. Olomoučtí žalobci však proti tomu podali odpor, a tak se soud bude kauzou zabývat v hlavním líčení.