Poskytnutí první pomoci už není Čechům cizí

Praha – Stále více Čechů neváhá poskytnout první pomoc, konkrétně resuscitaci, při které se obnovuje srdeční činnost. Třeba podle statistik pražské záchranné služby zvládne oživování až 80 procent lidí. Ještě před deseti roky se přitom k tomuto úkonu odhodlal jen každý desátý člověk. Třeba v Brně jsou na frekventovaných místech v ulicích i defibrilátory, které činnost srdce obnovují elektrickým výbojem.

Češi jsou čím dál schopnější v poskytování první pomoci (zdroj: ČT24)

Podle záchranářů bývá v případě nouze největší problém, že se lidé neumějí rozhodnout, zda první pomoc poskytnou. Záchranáři proto radí – volejte linku 155 a řiďte se instrukcemi zdravotníků: „Zavolejte 155! To je ta klíčová věc a my jsme se za těch posledních 10 až 12 let naučili s těmi volajícími pracovat,“ uvedl vedoucí operačního střediska pražské záchranné služby. Ondřej Franěk.  

Zkušenost s akutní první pomocí má i 17letý František Nový, kterého v noci vzbudila matka s tím, že jeho otec nedýchá. František neváhal a otci poskytl masáž srdce, i díky tumu Oldřich Nový nakonec přežil.

První pomoc
Zdroj: ČT24/cervenykriz.eu

Červený kříž nabízí aplikaci pro chytré mobilní telefony, kde jsou všechny nezbytné rady pro poskytnutí první pomoci pohromadě – ke stažení je zdarma. Každý je tak může mít v případě nouze u sebe. Vedle krátkých textů jsou lidem k dispozici i animace a videa ukazující kritické body, které je nutné provést správně. Jde například o stlačování hrudníku nebo krvácejícího místa. Přímo z aplikace lze také zavolat záchrannou službu.  

V Brně loni jako první v republice rozmístili na frekventovaných místech defibrilátory, zelené krabičky visí třeba v zoologické zahradě nebo na výstavišti. „Za celou tu dobu jsme měli 15 aktivací, v podstatě teď se podařilo zachránit jednu pacientku,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. Nově chtějí defibrilátory na veřejných místech zavést i v Ústeckém kraji.