Každá druhá onkoložka se po mateřské do původní práce nevrátí

Praha – Padesát procent lékařek věnujících se onkologii se po mateřské dovolené nevrátí na původní místo a část z nich dokonce úplně opustí obor. Vyplývá to ze statistik České onkologické společnosti. Na vině je především nedostatek částečných úvazků.

Onkoložky po mateřské příliš často svlékají bílý plášť (zdroj: ČT24)

„Lékařka nevydělává dost peněz na to, aby si mohla zaplatit hlídání svého dítěte, není dost míst ve školkách. To jsou všechno důvody, proč se lékařky nevracejí na své místo. A my jsme zjistili, že jich je až 50 procent, což je alarmující číslo,“ uvádí Petra Tesařová z výboru České onkologické společnosti. Vysoká míra odchodů jde zcela proti trendu přibývajícího počtu pacientů trpících rakovinou.

Podle lékařky Karolíny Kašparové je navíc onkologie obor, kde musí člověk zůstávat neustále ve střehu a soustavně sledovat dynamický vývoj léčebných postupů. „Ve chvíli, kdy třeba jiné maminky večer konečně usednou k seriálu nebo ke knížce, tak já usedám k hromádce odborné literatury,“ dodává.

Sama je momentálně na mateřské dovolené a jednou týdně chodí do práce na polikliniku; částečný úvazek je ale v jejím případě podle Onkologické společnosti spíše výjimečný. „Není jich dostatek a přechod z té mateřské dovolené do zaměstnání je proto velmi obtížný,“ vysvětluje Tesařová jeden z hlavních důvodů, proč mladé onkoložky mění zaměstnání.

Změnu by mohl přinést avizovaný plán ministerstva zdravotnictví: ve třinácti onkologických centrech umožní, aby se lékaři o jedno místo podělili. „V nově připravovaných podmínkách nebude už ministerstvo trvat na tom, aby onkolog pracoval na celý úvazek, ale bude možné tyto úvazky rozdělit,“ potvrzuje mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.