Válkové vadí přístup k obětem trestných činů, chce proškolit policisty

Praha - Ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO) vadí způsob, jakým nyní policie informuje oběti trestných činů o jejich právech. Zmínila především nevhodné předtištěné formuláře. Požádá proto ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), aby policisty proškolil v individuálním poučování. Postavení obětí v Česku se ale podle Válkové jinak zlepšilo. Pomohl k tomu zákon o obětech trestných činů, který začal platit před rokem. Neziskové organizace tvrdí, že Česko díky němu v problematice ochrany poškozených předběhlo řadu evropských zemí.

Podle Válkové je důležité poučit vystresovanou oběť v takové formě, která jí k něčemu bude. „Ohledně splnění poučovací povinnosti nemá smysl vytvářet si alibi tak, že dám oběti papír potištěný velmi malým písmem, který pak založím do spisu. Poučení je potřeba diferencovat podle toho, zda jde o seniora, ženu nebo třeba dítě,“ podotkla. Policie podle ní jinak ve vztahu k obětem odvádí dobrou práci.

U příležitosti ročního výročí účinnosti nového zákona o obětech trestných činů ministryně rovněž uvedla, že slyšela k této normě i kritiku od policistů, protože jim přidělává práci. Zákon ale novelizovat nehodlá. „Nebudeme redukovat právo obětí na informace,“ prohlásila.

Rezervy v informování obětí jsou i podle prezidentky Bílého kruhu bezpečí Petry Vitoušové. Uvedla dokonce, že nyní je to horší než před účinností nového zákona. Zároveň ale uznala, že oběti si nyní méně než dřív stěžují na to, jak se k nim orgány činné v trestním řízení chovají: „Situace se zlepšila zejména u policie. Oběť je nyní respektována. Není už objektem zájmu policie, ale stává se subjektem řízení. Zlepšila se také ochrana obětí ohledně jejich soukromí.“

TK k zákonu o obětech trestných činů (zdroj: ČT24)