Bezdomovci či postižení nemohou najít práci. Nový zákon to má změnit

Praha – Najít si práci se často nedaří ani lidem, kteří jsou vzdělaní a nepotýkají se s žádným handicapem. Pro postižené, bezdomovce nebo třeba lidi po výkonu trestu je hledání práce ještě mnohem obtížnější, někdy takřka nemožné. Už brzy by se to ale mohlo změnit – vláda připravuje nový zákon o sociálním podnikání. Firmy, které zaměstnají sociálně vyloučené, by se mohly od státu dočkat větší podpory a získat tak větší motivaci.

Události: Nový zákon o sociálním podnikání (zdroj: ČT24)

Už teď ale roste počet firem, které se „odváží“ tuto skupinu lidí zaměstnat. Aktuálně jich je dvě stě, z toho ale za poslední půlrok vzniklo hned padesát. Průzkumy totiž ukazují, že není čeho se bát: jak uvedla většina z víc než stovky dotázaných společností, se zaměstnáváním například lidí bez domova nemá žádné větší problémy. Zvýšený dohled potřebuje asi jen pětina z nich. Na nízkou produktivitu si nestěžoval skoro nikdo.

  • Sociálním podnikům pomáhají při startu peníze z Evropských fondů. Pokud zaměstnávají lidi se zdravotním handicapem, dostanou také příspěvek na jejich plat od úřadu práce. „Je to služba pro stát. Státu se vyplatí, když ti lidé nesedí doma a nepobírají dávky,“ konstatuje ředitelka organizace Petra Francová. 

Firmy působící v oblasti sociálního podnikání dají pracovní příležitost nejčastěji zdravotně postiženým. Následují dlouhodobě nezaměstnaní, etnické menšiny a lidé bez domova nebo po výkonu trestu. Pokud jde o obor, nejčastěji jde o firmy zaměřené na zahradnictví, úklidové práce, pohostinství a výrobu či prodej potravin.  

Kdo je na ulici déle než pět let, do práce se už nevrátí

Podle odhadů neziskovek si už teď vydělává každý třetí člověk bez domova. Většinou jde o náhodné brigády nebo práci načerno. Na dovednosti těchto lidí chce upozornit sdružení Jako doma. Třeba na pražské náplavce dnes ženy bez domova prodávaly vlastní výrobky a pokrmy. „Byl to jejich vlastní nápad, udělat takový trh dovedností, kde mohou představit, co umí,“ přiblížila zakladatelka sdružení Alexandra Doleželová.

Podle odhadů nemá v Česku domov asi třicet tisíc lidí. Kolem čtyřiceti procent klientů azylových domů se z ulice podaří dostat, problém ale představují lidé, kteří žijí na ulici dlouhodobě, tedy víc než pět let. „Už mají určité návyky a do pracovního procesu se nedostanou,“ konstatuje vedoucí terénního programu Naděje Aleš Strnad.

I Česká televize v minulosti upozorňovala na problematiku lidí bez domova. V rámci zapojení do celosvětové kampaně Days of Hope nabídla svým divákům netradiční předpovědi počasí moderované právě bezdomovci. Nápad se setkal s velkým ohlasem, a tak ho ČT na podzim zopakuje. „Bezdomovecké“ počasí si můžete pustit tady

Vydáno pod