Lidovec podal na Okamuru trestní oznámení – kvůli Letům

České Budějovice - Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura čelí trestnímu oznámení kvůli svým výrokům o táboře v Letech. Prohlásil, že v Letech stál pracovní, a nikoli koncentrační tábor, zdejší oběti podle něj nebyly obětmi holocaustu. Podle lidoveckého politika Šimona Hellera se dopustil trestného činu popírání nacistických zločinů proti lidskosti.

Trestní oznámení na Okamuru podal jihočeský lidovec Šimon Heller, který letos na podzim kandiduje do českobudějovického zastupitelstva. Krok oznámil na svém blogu. „Pan poslanec Tomio Okamura popírá historická fakta … i 'zločiny nacistů',“ uvádí. Podle jeho argumentace se měl šéf Úsvitu svými výroky dopustit trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Sporný výrok pronesl Okamura v rozhovoru pro Parlamentní listy na začátku srpna. „Mýtus o romském koncentráku je podle dostupných informací lež,“ prohlásil. „Byl tu pracovní tábor pro osoby, které se vyhýbaly řádné práci, včetně Čechů a Němců z protektorátu. Internováni nebyli na základě etnika, ale cikánského způsobu života, to znamená, že pracující Romové tu nebyli.“

V táboře nedaleko Písku v letech 1942 a 1943 zahynulo nejméně 326 lidí. Okamura má za to, že tady lidé umírali „v důsledku staroby a chorob, které do tábora přivlekli kvůli svému předchozímu kočovnému stylu života“.

Již bezprostředně po medializaci Okamutrova vyjádření se na politikovu hlavu snesla ostrá kritika. Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier považuje výroky za dostatečný důvod k Okamurově okamžité rezignaci na všechny politické funkce, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je označil za hanebnost. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) používá Okamura jazyk protektorátní propagandy.

Vydáno pod