Raškovický učitel, který zastřelil studentku a jejího dědečka, lituje

Ostrava – Středoškolský učitel Ondřej Dlouhý, který loni v listopadu zastřelil v Raškovicích sedmnáctiletou studentku, jejího dědečka a vážně zranil její babičku, se před soudem přiznal. Řekl, že toho lituje, dál ale mluvit nechtěl. Soudkyně proto přečetla jeho policejní výpovědi. Ty objasňují základní motivy vraždění, při kterém vystřílel až sto nábojů. Byla to pravděpodobně nenaplněná láska ženatého učitele ke studentce a zároveň strach z prozrazení zakázaného románku. Živou půdou byl podle znalců jeho pocit méněcennosti.

Se svou obětí se jednatřicetiletý pedagog seznámil loni v září poté, co nastoupil jako učitel angličtiny na střední odbornou školu ve Frýdku-Místku. Nebyla přímo jeho studentkou, ale poznali se ve škole. Vznikl mezi nimi důvěrný vztah, který trval několik týdnů. „Psali jsme si, svěřovali se navzájem, líbali jsme se,“ uvedl Dlouhý ve své výpovědi. Tvrdí, že milostný poměr spolu neměli. „Ke zlomu došlo, když dívka obnovila svůj vztah s bývalým partnerem a už se s ním nechtěla stýkat,“ řekl státní zástupce Vít Legerský.

Když na ni učitel naléhal a snažil se kontakty obnovit, pohrozila, že když jí nedá pokoj, všechno řekne vedení školy a také jeho manželce. Dlouhý se bál, že přijde o práci i o manželku, se kterou měl prý pěkný vztah. „Cítil jsem se špatně, měl jsem strach, že všechno ztratím,“ přiznal policii. Podle žalobce tehdy začal připravovat pomstu. Dlouhý ale odmítá, že by vraždy plánoval.

Obžalovaný Ondřej Dlouhý
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Masakr se stovkou vystřílených nábojů

Následujícího dne si vzal do školy tři zbraně, které si pořídil legálně. Ještě se pokusil s dívkou mluvit, ta ho prý opět odmítla a před svědky pohrozila, že na něho všechno řekne. Po práci odjel taxíkem do Raškovic, kde bydlela. Několik hodin obcházel její dům. Když přišla, ještě venku na ni vystřelil, ale minul. Tvrdí, že na ni předtím zavolal, ale odpověděla mu nadávkou. „V tu chvíli pro mě skončil svět,“ snažil se vysvětlit své pohnutky policistům.

Dívka utekla do domu, Dlouhý střílel do oken a jedním rozbitým vlezl dovnitř. Tam zastřelil čtyřiasedmdesátiletého dědečka studentky a postřelil o tři roky mladší babičku, která jen šťastnou náhodou přežila. Byla tam i její matka, která se snažila s dcerou zabarikádovat v ložnici v patře. Bránily dveře svými těly, muž střílel a jedna kulka dívku zasáhla. Když se matka snažila dceři pomoct, vešel do pokoje a dívku ještě dvakrát střelil do hlavy. Matce neudělal nic, utekl na zastávku autobusu, kde ho našli policisté. Podle státního zástupce vystřílel až sto nábojů.

Nebezpečná méněcennost?

Jeho duševní stav důkladně zkoumali psychiatři a psychologové. Kromě toho, že dospěli k závěru, že byl příčetný a je odpovědný za své činy, zjistili, že jeho problémem je nedostatek sebevědomí. A zklamání z nenaplněné lásky podle nich mohlo vyvolat vražedné úmysly. Pocit méněcennosti ho zřejmě vedl i k tomu, že se důkladně vyzbrojil. Doma u něho policisté našli devět střelných zbraní a tisíce nábojů. Jeho manželka prý měla strach, že chce spáchat sebevraždu. O tu se později neúspěšně pokusil ve vazební věznici.

Po čtení výpovědí obžalovaného pokračovalo přelíčení u Krajského soudu v Ostravě výslechy znalců a dalších svědků, například rodičů zavražděné studentky. Zvláště důležité je svědectví matky, která byla očitým svědkem tragédie a s útočníkem mluvila. „Když jsem se ho ptala, proč to udělal, nebyl schopen odpovědět. Předtím pořád opakoval, že mu Denisa zničila život,“ uvedla.

Obžalovanému hrozí až doživotní vězení. Jeho obhájkyně Irena Křivánková staví obhajobu na tom, že nevraždil úmyslně, ale zabil z omluvitelných pohnutek. Rozsudek by mohl padnout 13. srpna.