Věděli, že alkohol může zabíjet, přesto ho Švábenští prodávali

Brno – Případ matky a syna, kteří prodávali alkohol s obsahem metanolu, dnes otevřel Městský soud v Brně. Ludmila Švábenská a její syn Petr jsou podle obžaloby odpovědní za smrt muže, kterému v listopadu 2012 prodali pančovaný alkohol. A to navzdory tomu, že věděli, že směs může zabíjet. Při rozhodování o výši trestu by jim mohl tento fakt přitížit. Oběma hrozí až deset let vězení.

Pančovaný alkohol podle žalobce kupoval Švábenský ve skladu v Býškovicích na Přerovsku od Petra Čagana, který je stíhán v ostravské větvi metanolové kauzy. Odtud ho vozil do Brna svojí matce, která ho prodávala známým ve svém panelovém domě a do různých pouličních stánků. Muž ho navíc prodával i na ulici rovnou z kufru svého auta.

Švábenský: Bral jsem i nekolkovaný alkohol, protože to bylo levnější

Petr Švábenský dnes při výslechu uvedl, že s žalobou nesouhlasí. „Odebíral jsem od pana Čagana rum a vodku v pětilitrových kanystrech. Sice nebyly kolkované, ale znal jsem Likérku Drak, měl jsem s jejich alkoholem osobní zkušenost. Proto jsem to nevnímal jako problém a navíc to bylo levnější,“ popisoval muž.

Zatímco litr kolkovaného alkoholu stál zhruba 110 korun, ten nekolkovaný byl o polovinu levnější. Z kanystrů potom Švábenský odléval svým zákazníkům požadované množství. „Litr jsem prodával za 80 korun a příjem jsem nedanil,“ přiznal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na stopu dvojice kriminalisty přivedla smrt padesátiletého muže. Švábenský dnes přiznal, že alkohol mu vozil zhruba rok. „Vozil jsem mu to většinou v pětilitrových kanystrech. Když jsem zrovna nejezdil do Brna, tak si pro alkohol mohl chodit k mámě,“ popisoval. Na následky otravy nakonec muž zemřel. Švábenský se dnes hájil tím, že alkohol také pil, i když ne každý vzorek.

Část jedovatého alkoholu skončila v potoce

O tom, že alkohol je jedovatý, ale věděl. Nechal si ho totiž otestovat v laboratoři. Policie při domovní prohlídce v bytě jeho matky našla potvrzení o provedení testu. „Chtěl jsem vědět, co s tím alkoholem mám dělat. Z laboratoře v Brně mi volali, že všechno obsahuje metanol. Pak mi volala i Celní správa, tak jsem raději všechno vylil do potoka,“ popisoval.

Do skladu nelegálního alkoholu se ale navzdory tomu vydal za týden znovu. „Pan Čagan mě ujišťoval, že je to dobré zboží. Už na předešlé schůzce mi tvrdil, že zkoušky byly v pořádku,“ obhajoval Švábenský to, proč ve skladu znovu koupil několik desítek litrů vodky a rumu.

Podobně mluvila i matka Švábenského Ludmila „Rozhodně jsem neměla v úmyslu někomu ublížit. Byla jsem přesvědčená, že alkohol je v pořádku. Moc mě to mrzí,“ uvedla před soudem. Dodala, že alkohol vždy sháněl její syn a ona se o jeho původ nezajímala.

Poslední várka alkoholu podle obžaloby otrávila padesátiletého muže. Švábenský se ale hájí tím, že alkohol mohl koupit i jinde. Rodina požaduje po Švábenských bezmála třímilionové odškodné. Se svými nároky se přihlásila i VZP, ta požaduje více než 100 000 korun.

Fakt, že vědomě nakoupili a dál prodávali nebezpečný alkohol, by mohla oběma obžalovaným přitížit. Verdikt by se tak mohl pohybovat spíše na horní hranici.

Metanolová aféra vypukla v září 2012. Jen do konce téhož roku zemřelo po vypití jedovatého alkoholu několik desítek lidí. Další mají po jeho požití doživotní následky. V aféře je několik desítek obžalovaných. Proces s hlavní zlínskou větví skončil v květnu, kdy údajní dva hlavní míchači Rudolf Fian a Tomáš Křepela dostali doživotí. Další obžalovaní se zpovídají u soudů v celé republice.