Silničním pirátům zabavujte auta, vyzývá ministr vnitra

Praha – Ministerstvo vnitra chystá tažení proti tzv. silničním pirátům. Navrhuje, aby řidiči častěji přicházeli nejenom o řidičské průkazy, ale i o celá auta. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) je přesvědčen, že kdyby tak policisté postupovali, podařilo by se zabránit nejméně třem tragickým nehodám, které se v poslední době staly. Politici jsou také přesvědčeni, že soudy nejsou dostatečně přísné při posuzování trestných činů spáchaných za volantem. Z podmíněných trestů si ale řidiči-recidivisté dělají podobně málo jako ze ztráty řidičského oprávnění.

Téma Událostí: Jak na nebezpečné řidiče (zdroj: ČT24)

Řidič auta, které v úterý ráno na autobusové zastávce srazilo a usmrtilo jedenadvacetiletou ženu, si již vyslechl obvinění. Soud ho dnes kvůli obavě z ovlivňování svědků poslal do vazby. Čtyřiadvacetiletému mladíkovi hrozí podle policie až osmileté vězení. Ministr vnitra však míní, že kdyby policisté a soudci využívali při trestání řidičů veškeré možnosti, které mají, k tragické nehodě na Smíchově by nedošlo. Mladík, který nezvládl silné BMW, totiž už v minulosti přišel o řidičský průkaz a podle ministra měl přijít i o auto. Podobné opatření by podle Milana Chovance zachránilo život mladé policistky, která zahynula v květnu v Kostelci nad Labem po střetu se zdrogovaným mužem opakovaně porušujícím zákazy řízení. „Já bych nečekal na druhou, třetí možnost – až někoho zabije. Soud by měl mít možnost hned napoprvé konat tímto způsobem,“ uvedl ministr vnitra.

Záznam dopravní nehody
Zdroj: ČT24

Zabavovat auta soudy mohou, činí tak jen málokteré

Možnost zabavit auto již existuje, ale policisté a soudci ji takřka nevyužívají. Zákon za určitých okolností povoluje zabavit vůz i při spáchání přestupku, ovšem s výhradou, že hodnota zabaveného předmětu nesmí být „v nápadném nepoměru k povaze přestupku“. V případě trestných činů, jako je řízení bez řidičského oprávnění nebo pod vlivem návykové látky, je možné. Propadnutí věci sice nařizuje soud, ale zadržet ho může již státní zástupce na návrh policie. Že to funguje, již vyzkoušeli na Mělnicku, kde před časem zavedli praxi „třikrát a dost“ pro řidiče, kteří zákaz řízení ignorují. „Řidičů, kteří mařili úřední rozhodnutí a usedali za volant i přes zákaz, ubylo,“ podotkla středočeská policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová. Zabavovat auta začali policisté na Mělnicku před šesti lety, když jim došla trpělivost s řidičem, který nesměl řídit dvacet let, ale všechny zákazy ignoroval.

Celkově však není zabavených aut mnoho. Soudci ročně udělí 20 tisíc zákazů řízení, počet zabavených aut se však pohybuje v desítkách. Ministr Chovanec je přitom předvědčen, že nic nebrání zásadní změně přístupu policistů a soudců. „Je třeba, aby tady byla jednotící výkladová praxe,“ poznamenal.

image_586929
Zdroj: ČT24

Opatření: Vězení i „řidičáky na zkoušku“

Již po smrti šestatřicetileté policistky sražené u Kostomlat apelovala ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) také na soudce, aby řidičům, kteří spáchají trestný čin, dávali přísnější tresty a za opakované porušování zákazů řízení je posílali do vězení. „Řekněme po druhém zákazu by měl uložit nepodmíněný trest, byť při dolní hranici sazby,“ uvedla Válková.

Tvrdší dohled na potenciálně nebezpečné řidiče chystá i ministerstvo dopravy. Za rizikovou skupinu považuje především mladé řidiče do 29 let. Ti jsou podle ministerských statistik nejagresivnější – a také při tom nejčastěji bourají. Loni způsobili téměř čtvrtinu nehod. Podle plánů úřadu by mohlo být snazší připravit mladé řidiče. Tzv. řidičský průkaz na zkoušku by měli mít na první dva roky. „Počítáme s tím, že osoba, která získá osm bodů během 12 měsíců, přijde na jeden rok o řidičský průkaz,“ shrnul mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

image_586930
Zdroj: ČT24

Vláda by měla dostat první návrh během několika týdnů. Nová pravidla by pak mohla platit od roku 2016.